Деца на служители посетиха дружествата на „Дънди Прешъс Металс“

Дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в Челопеч и Крумовград се включиха в XI-то издание на инициативата „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

В неучебния ден първи ноември, Денят на народните будители, двете дружества посрещнаха 85 деца на свои служители на възраст от 6 до 13 години, 50 в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и 35 в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, за да се запознаят с труда на техните родители и дейността на компанията.

В началото на деня, изпълнен с вълнение и много забавления, всички деца преминаха през начален инструктаж по безопасност. На достъпен за децата език колеги от отдел „Безопасност и здраве при работа“ обясниха защо е важно правилата да се спазват, показаха личните предпазни средства и дори някои от посетителите пробваха предпазното оборудване.

След проведения инструктаж, децата в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД се запознаха с професиите взривник, геолог и еколог, а децата в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с професиите геолог, маркшайдер, еколог и специалист „Безопасност и здраве при работа“. Всички колеги се бяха постарали да грабнат вниманието на децата. Служителите от отдел „Технически служби“, които представиха професиите геолог и взривник показаха на децата заснето взривяване, което силно впечатли малчуганите. Различни скални късове от рудниците „Челопеч“ и „Ада тепе“ разглеждаха децата с интерес и задаваха въпроси за това как геолозите разпознават тези образци и могат да ги анализират. Колегите от отдел „Опазване на околната среда“ демонстрираха няколко научни експерименти – изригване на вулкан, пречистване на замърсена вода (утаяване) и неутрализация на оцетна киселина със сода, а децата гледаха с любопитство. Маркшайдерите показаха безпилотния летателен апарат и споделиха как и с какво им помага дрона в тяхната работа.

След представянето на част от професиите в дружествата, започнаха забавните игри – редене на пъзел с картинка от рудник „Челопеч“ и „Ада тепе“ и игра с гатанки, в която децата трябва да познават различните професии. За финал, малчуганите посетиха СМАРТ центъра, видяха управлението на процесите в рудника и обогатителната фабрика и дори „управляваха“ някои от подземните машини, чрез tele remote управлението.

В края на обиколката екип на Минно-спасителна служба представи демонстративно занятие за гасене на пожар. Зад Административната сграда, колегите минни спасители запалиха контролиран огън в метална тава, който демонстративно загасиха пред децата. Представи им различни предпазни костюми, пожарогасител, а най-смелите деца дори изпробваха предпазното облекло, пръскаха с пожарогасител и се качиха в специалния пожарен автомобил.

В обедната си почивка, родителите имаха възможността да вземат децата си и да им покажат техните работни места, веднага след като си направят моментна снимка за спомен от събитието. Малчуганите си тръгнаха заредени с енергия, запознати по-добре с професиите на техните родители и с чисто нови мешки с бутилка за вода, канче, цветни маркери и ключодържател каска.

Сред основните цели на „Гордея се с труда на моите родители“ е да се покаже на децата, че трудът е ценност и потребност и че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. Така се създава една съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания.

Снимката е илюстративна

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *