Картина на Генко Генков от кърджалийската галерия стои достойно в изложба в София В СГХГ подредиха 100 творби за 100 годишната на известния художник

Валентина ИВАНОВА

Софийска градска художествена галерия отбеляза по достоен начин 100-годишнината на известния български автор Генко Генков. Цяло лято – от 14 юни до днес – ценителите можеха да разглеждат двете изложби, подредени в залите и филиал „Дечко Узунов“.

Сред експонираните творби е и картината „Край София“, собственост на художествената галерия в Кърджали. Тя е рисувана през 1962 година с маслени бои върху шперплат. Участвала е в самостоятелна изложба на автора през 1973 г. Вероятно е била закупена от тогавашната директорка Станка Димитрова, създателка на богатия фонд от произведения на изкуството в Кърджали, основополагащ за изграждане на галерията.

 

 

В залите на СГХГ ретроспективната изложба представя над сто творби на Генко Генков създадени в периода от 1949  до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер и творби на хартия в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

                                                                                                                                                                   🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

2 Отговори

  1. Юлиян каза:

    браво

  2. Анонимен каза:

    похвално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *