Кърджали събра тракийци от страната на пъстър празник Повече от 400 участници се изявиха на Фолклорния танцов фестивал „Перпера 2023“

Валентина ИВАНОВА

Повече от 400 участници от цялата страна се събраха на осмото издание на Фолклорния фестивал на любителските клубове по народни танци «Перпера 2023» в събота, 11 ноември. Сред тях бяха двадесет и два състава от цялата страна- от районите на Пловдив, Стара Загора, Бургас, Поморие, Хасково, Харманли, Силистра, Горна Оряховица, Смолян, Златоград и от нашия регион – Кърджали, Момчилград, Крумовград, Джебел, Кирково, Бенковски.

Традиционни организатори на събитието са „Тракийско дружество -Димитър Маджаров”, Народно читалище “Тракия 2009”, „Тракийско младежко дружество“ и танцовият им клуб “Хоротропци-Тракия” със съдействието на община Кърджали.

Проявата откри Яни Янев, председател на Тракийско дружество -“Димитър Маджаров” – Кърджали и на Български съюз на тракийските организации. Той припомни важни моменти от създаването и функционирането на организацията на тракийци и идеите, които тя неизменно следва през годините.

Днешният осми по ред танцов фестивал, както и 23-те национални певчески събора, които сме провели досега в Кърджали, са принос към опазването на духовното наследство на тракийци. Националният тракийски събор в Кърджали и «Перпера» вече ежегодно заемат своето достойно място в културния календар на общината и на страната, заяви Янев в речта си.

Последваха хора от всички области на България в изпълнение на състави, представители на гостите и домакините. Празникът продължи до късния следобед.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Димитрина Христозова каза:

    Поздравления към организаторите за подготовката и провеждането на прекрасния празник на пъстрите български хора в Кърджали. Проливният дъжд премина преди да фиксираното начало на надиграването. Перфектната организация се допълни от слънчевия след обяд и празничното настроение на стотиците танцьори, дошли от различни селища на страната ни, за да покажат своите народни танци и богатството на българската народна носия. Благодарим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *