Чарли Чаплин и принцеса Даяна „гостуваха“ в Крумовград Историята оживява по един по-различен начин в СУ "Васил Левски"

Нов живот

В Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград през седмицата „гостуваха“ различни исторически личности, бяха представени различни култури – обичаи и традиции, облекло, кулинария и др.

Учениците от VIII клас имаха проектна задача – да представят културни особености на различни държави, които се изучават в VIII клас – Англия, Франция, Русия, Османската империя, индианските племена.

Така в часовете по история в осми клас „оживяха“ – руският цар Петър I и брат му Иван V – беше проведена и церемония по тяхното коронясване за владетели, руският император Николай II, който представи своята биография, известната руска балерина Анна Павловна – легендарна руска балерина. Бяха представени различни народи от пределите на Османската империя с техните традиционни облекла, вярвания, занаяти и кухня. Редица индиански племена представиха своите оръжия, традиционни земеделски култури, които се отглеждат в Северна и Южна Америка, рецитираха индианска поезия, представиха характерни за индианската култура танци и песни.

Франция бе представена от Мария-Антоанета, Луи XVI и редица френски благородници, които са се ползвали с привилегията да живеят във Версайския дворец, традиционни френски ястия допълниха представянето на френската култура.

За да представят британската култура учениците пресъздадоха различни личности, сред които – Чарли Чаплин, принцеса Даяна, кралица Елизабет I, те представиха също традиционното облекло на английска дама и английски джентълмен, както и традиционното пиене на чай.

Този начин на проектно-базирано обучение ангажира учениците и родителите и помага за по-лесното усвояване на различни белези, характерни за отделните култури, които се изучават в осми клас. Преподавателят по история и цивилизации – Илиян Тосков, който организира тези проекти дейности е убеден, че ако „историята оживява“ по-често в часовете, то тя ще бъде по-лесна за разбиране от учениците и ще ги насърчава да надграждат своите познания по история и цивилизации.

 

                                                                                                                                                                🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *