Над две хиляди души в Истанбул аплодираха спектакъла “Тоска” на Софийската опера и балет на сцената на културния център „Ататюрк“

Над две хиляди души в Истанбул аплодираха оперния спектакъла “Тоска” на Джакомо Пучини на Софийската опера и балет на сцената на културния център „Ататюрк“, която е най-голямата и най-модерната в турския мегаполис.

Галатурнето на Софийската опера и балет е под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ и е под патронажа на първите дами на България и Турция – Десислава Радева и Емине Ердоган.

Спектакълът бе предшестван от националните химни на България и Турция. В края на представлението зрителите, които бяха  изпълнили залата и балконите, аплодираха на крака артистите, викаха ги на бис и ги изпратиха ги с бурни ръкопляскания.

Сред гостите на гала представлението бе министърът на туризма и културата на Турция Мехмед Нури Ерсой, който в писмено послание бе посочил, че ”от все сърце поздравява състава на Софийската опера и балет, реализирал постановката“.

Присъстваха и редица представители на бизнес средите като Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския съвет за делово сътрудничество към ДЕИК, Бурхан Немутлу, от УС на Българо-турската търговско-индустриална камара, членове на българската общност с председател Димитър Йотеф, представители на дружествата на българските изселници, редица значими фигури от обществения и културен живот на мегаполиса, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев и ред други.

Посланикът на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков приветства гостите, подчертавайки, че спектакълът „Тоска“ е в рамките на турнето на Софийската опера и балет под  надслов  „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“

Той подчерта, че събитието е вдъхновено от основателя на турската република – големия държавник, визионер, реформист и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк, който е бил почитател на оперното изкуство. Като военен аташе в София между 1913 и 1915 г. той е участвал в културния живот на столицата е и посещавал софийската опера.

По думите му спектаклите на Софийската опера и балет в Анкара и снощи в Истанбул “по някакъв начин са едно емоционално, духовно и символично завръщане по стъпките на Ататюрк към софийските му години”.

Българският посланик отбеляза, че турнето се реализира под патронажа на първите дами на България и Турция – Десислава Радева и Емине Ердоган, както и на министерството на културата на България и на турското министерство на културата и туризма, Софийската опера и балет и Анкарската държавна опера и балет.

Финансовите приходи ще бъдат дарени в помощ на районите в Югоизточна Турция, засегнати от разрушителните земетресения през февруари тази година.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *