Пиесата Тайната вечеря на Дякона Левски предлага различен исторически поглед /ВИДЕО/ Премиерата в Кърджали съвпада с важни юбилеи на част от трупата

  • Много е трудно да играеш емблемата на българската нация, споделя актьорът Атанас Атанасов

Валентина ИВАНОВА

 

Едно емблематично заглавие в българската драматургия вече краси афиша на ТМЦ-Кърджали. На 16 ноември е премиерата на „Тайната вечеря на Дякона Левски“ с автор Стефан Цанев. Тя ще се превърне в истински празник за колектива на театъра, защото ще бъде съчетана с няколко важни юбилея за участници в трупата. На същата дата режисьорът на представлението, директорът Гълъб Бочуков ще отбележи личния си 60-годишен юбилей и 20 години сценична дейност. Актьорът Атанас Атанасов, който се въплъщава в ролята на Апостола, ще чества 20 години на сцена. Сценографкат на спектакъла Томиана Томова-Начева също закръгля 60. А младият актьор Георги Алексиев прави своя дебют.

Темата за Апостола винаги е актуална, винаги има какво още да се каже. Спектакли с историческа тематика традиционно са част от програмата на нашия театър. Играли сме Езоп, Зидари, Сократ… и те винаги са се радвали на голям интерес. В момента трупата разполага с прекрасен актьорски състав за пиесата. Така Гълъб Бочуков обяснява пред „Нов живот“ защо е посегнал към текста на Стефан Цанев.

Актьорът Атанас Атанасов е получил шанс да изиграе Дякона. Той споделя: Много е трудно, защото трябва да влезеш в ролята на една икона, емблема на българската нация. При това в пиеса на именит драматург със собствен поглед към историята. Не трябва да търсим някаква достоверност, все пак става дума за художествено произведение. Зрителите ще видят различен поглед към Левски. Като се върнем назад в годините, ние учехме в училище, че поп Кръстю е предателят на Васил Левски, но днес вече знаем, че може би не е точно така. Писателят ни предлага друга версия на събитията след Арабаконашкия обир и самия процес срещу Левски.

Надяваме се зрителите и особено младите хора да дойдат в залата, ще научат много интересни неща, ще се запознаят с гледната точка на писателя Стефан Цанев, добавя актьорът.

Незабравимо преживяване очаква театралите на 16 ноември. Все още има билети на касата на театъра.

Снимки: Ваня Иванова

                                                                                                                                                                               🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *