„Сребърна Тракия“ с експонати от 18 наши музея гостува в Скопие Над 1700 артефакта от благороден метал ще блестят в Северна Македония до април догодина

Изложба „Сребърна Тракия“, в която са включени над 1700 експоната от 18 български музея, ще бъде открита днес в Археологическия музей в Скопие от министрите на културата на България и Република Северна Македония – Кръстю Кръстев и Бисера Костадиновска-Стойчевска. Подобна мащабна археологическа изложба се представя за първи път в западната ни съседка, където експозицията ще гостува до 7 април 2024 г., съобщиха от пресцентъра на културното ведомство.

Посетителите на Археологическия музей в Скопие ще могат да видят на място артефакти от сребро, сребро с позлата и злато от времето на тракийските царе. Сред най-интересните реликви са тези от тракийския некропол край Дуванлии, които днес се намират в Регионалния археологически музей в Пловдив и в Националния археологическия музей с институт към БАН в София; някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък; части от Рогозенското съкровище, съхранявани в Националния исторически музей и в музея във Враца; съкровищата от Летница и Луковит, експонирани в НИМ и НАИМ – БАН. Има и непоказвани досега или почти непознати за широката публика експонати, открити сравнително наскоро: например комплектът съдове от благородни метали от Далакова могила при с. Тополчани, който се съхранява в Регионалния исторически музей в Сливен, или златната маска от местността Светицата край град Шипка.

Изложбата се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Официални гости на откриването ще бъдат председателите на Народното събрание на Република България – Росен Желязков и на Република Северна Македония – Талат Джафери, близо 10 директори на регионални НАИМ доц. д-р Христо Попов и на Археологическия музей в Скопие д-р Славица Бабамова.

Министерството на културата има пряко отношение към този процес на сближаване. През декември миналата година в МК беше подписано рамково споразумение между НАИМ-БАН и Археологическия музей на Република Северна Македония. В него наред с проекта „100 години Требенище“, изложба по който бе открита миналия месец в НАИМ, са включени още множество проекти, които трябва да последват. Настоящата изложба „Сребърна Тракия“, която е под патронажа на министърката на културата на съседната страна, е един от тях.

В програмата на министър Кръстев е предвидено поднасяне на цветя на гроба на Гоце Делчев, както и посещение на Българския културно-информационен център в Скопие.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *