Лидерът на „Хамас“: С Израел се приближаваме до спиране огъня Според Катар има само дребни пречки пред сделка за заложниците

„Хамас“ и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня в Ивицата Газа, увери лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„(„Хамас“) изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня“, каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в „Телеграм“, предаде АФП.

Лидерът на „Хамас“ повтори същото в изявление, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа подробности.
Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.
Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождаването на заложници, държани от „Хамас“ в Ивицата Газа, каза, че остават само „много дребни“ пречки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва АФП.

Вчера Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

„Хамас“ взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е на път да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на Ивицата Газа изпитва отчаяна нужда.

На този етап обаче насилието не спира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат в централната част от Ивицата Газа в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.
(БТА, Николай Станоев)

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *