Израел се споразумя с Хамас, освобождават 50 заложници

Правителството на Израел одобри споразумение с радикалната групировка Хамас, според което ще бъдат освободени най-малко 50 заложници.

Това ще се случи в рамките на 4 дни, в които огънят в Газа ще бъде прекратен.

В изявление, разпространено от офиса на премиера Бенямин Нетаняху се казва, че правителството е задължено да върне у дома всички заложници, и че първата фаза за постигането на тази цел е очертана – ще бъдат пуснати най-малко 50 жени и деца.

В позицията се казва още, че освобождаването на всеки следващи 10 души ще означава удължаване на временното примирие с един ден.

Споразумението получи зелена светлина след продължителна среща на израелското правителство. Като преди нея, премиерът Нетаняху подчерта, че военните действия ще продължат до постигането на целите на Израел, сред които е пълното унищожаване на Хамас.

Радикалната групировка също потвърди сделката и допълни, че заложниците ще бъдат освободени в замяна на 150 палестински жени и деца, държани в затвори в Израел. Според Катар, който е един от медиаторите в сделката, спирането на огъня ще бъде обявено в следващите 24 часа.

БНТ 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *