Паничката на Унгария в ЕС остана празна Евродепутатите принудиха ЕК да обещае, че няма да се пазари с Орбан за върховенството на закона

Евродепутатите обсъдиха снощи в Страсбург напредъка на Унгария в борбата със заплахата за върховенството на закона и независимостта на съдебната власт в страната, като призоваха Еврокомисията да не отпуска замразените средства, докато Будапеща не изпълни всички поставени условия.

Много евродепутати изразиха тревога от слуховете, че ЕК планира да отпусне парите на Унгария в замяна на подкрепата й за Украйна – перспектива, която те осъдиха като обезпокоителна. Но комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс увери, че средствата „няма да постъпят при липса на необходимите промени“. В момента Брюксел е замразил 22 млрд. евро, полагащи се на Унгария по кохезионните фондове.

„Принципите на правовата държава не се продават, те не подлежат на пазарлък и не могат да служат като разменна монета“, заяви евродепутатът от ЕНП Йерун Ленарс (Нидерландия), според когото са необходими допълнителни действия, преди ЕК да размрази средствата. „Само значителни, осезаеми и трайни реформи могат да позволят освобождаването на блокираните европейски средства.“

Унгарските евродепутати отвърнаха на удара на Брюксел, като обвиниха ЕС, че се опитва да изнудва Будапеща чрез спиране на фондовете. „Целта никога не е била да се постигне споразумение, това е чисто изнудване“, заяви Балаш Хидвеги, депутат от управляващата партия Фидес на премиера Виктор Орбан. Евродепутатът Тамаш Дойч предупреди, че Унгария „няма да играе по свирката на Брюксел“ и ще продължи да защитава суверенитета си.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *