Финладия остави само един работещ граничен пункт с Русия

Финландия ще затвори всички пропускателни пунктове на границата си с Русия с изключение на най-северния от полунощ в петък в опит да спре потока от търсещи убежище в скандинавската страна, обяви премиерът Петери Орпо в сряда (22 ноември).

От началото на месеца повече от 600 души без валидни документи за пътуване до Европейския съюз пристигнаха във Финландия през Русия, което накара Хелзинки да затвори няколко пункта и да обвини Москва, че насочва умишлено мигранти. Кремъл отрича обвинението.

„Днес правителството реши да затвори повече гранични пунктове“, каза Орпо на пресконференция.

Търсещите убежище идват от много държави, включително Йемен, Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия и Сирия, според имиграционните власти.

Граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс планира да разположи служители и оборудване във Финландия още следващата седмица в отговор на искане на Хелзинки, съобщи говорител на агенцията.

Еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон каза във вторник, че Финландия е поискала 60 служители на Фронтекс в допълнение към 10-те, които вече са разположени по дължината на нейната 1340-километрова граница с Русия.

По-рано в сряда Естония обвини Русия в участие в „операция за хибридна атака“, за да доведе мигранти до нейната граница, след като 75 мигранти – предимно от Сомалия и Сирия, се опитаха да влязат от Русия от миналата седмица.

Балтийската страна заяви, че се е подготвила да затвори граничните пунктове, ако миграционният натиск от Русия се увеличи, и да се справи с мигрантите, ако се опитат да влязат извън официалните пунктове.

Финландската гранична охрана съобщи в сряда, че неразрешените влизания са продължили на пропускателните пунктове с Русия и са се преместили по-на север по границата до Вартиус и Сала – два гранични пункта, които все още приемат молби за убежище.

Финландия обяви, че Русия пропуска мигранти през тези два пропускателни пункта пеша въпреки споразумението, че те могат да бъдат преминавани само с кола.

„Има все повече признаци, че ситуацията на източната граница се влошава“, каза Орпо.

Финландия ще затвори три от четирите оставащи гранични контролно-пропускателни пункта от полунощ в петък, оставяйки отворен само пропускателния пункт в Арктика. Всички други пропускателни пунктове ще бъдат затворени до 23 декември, също и за финландци, които искат да влязат в Русия.

„Рая-Йозепи е най-северният граничен пункт и изисква истински усилия, за да стигнете до там“, каза Орпо.

Правителството ще се стреми да промени законодателството, което му пречи да затвори цялата граница, добави той.

Президентът Саули Нийнистьо заяви в понеделник, че репатрирането на хора, които не отговарят на критериите за убежище, е станало невъзможно и призова за общоевропейско решение за спиране на неконтролираното влизане в Шенгенското пространство.

Кремъл заяви в понеделник, че е внесъл официален протест срещу частичното затваряне на границата на Финландия, заявявайки, че решението отразява антируска позиция.

През 2021 г. Полша, Литва и Латвия обвиниха близкия съюзник на Москва Беларус, че изкуствено е създал мигрантска криза по техните граници, като превозва хора от Близкия изток и Африка и се опитва да ги изтласка през границата. Беларус многократно отрича това обвинение.

Източник: euractiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *