Европа има най-много 10 г., за да се подготви за война с Русия

  • НАТО иска създаване на „военен Шенген“

Европейските членове на НАТО имат около 6-10 години, за да се подготвят за война с Русия на територията на Алианса. Това се казва в аналитичен доклад „Как да предотвратим следващата война“, изготвен от Германското общество за въшна политика (DGAP), цитиран от bbc.ru.

Авторите на доклада Кристиан Мьолинг и Торбен Шютц от Центъра за сигурност и отбрана в Берлин смятат, че следващата война в Европа може да бъде ефективно предотвратена само за определен период от време.

„На Русия ще й трябват от 6 до 10 г., за да възстанови своята армия до такава степен, че да се осмели да нападне НАТО“, твърдят те в доклада. Този период ще започне, след като се прекратят интензивните бойни действия в Украйна. Тогава Русия ще може да пренасочи сегашното си производство за възстановяване на въоръжените си сили.

Русия може да обучава около 280 000 новобранци на година. Така че за 6 г. може да подготви почти 1,7 млн. души, а за 10 г. – 2,8 млн.

Според авторите на доклада Москва не би трябвало да има сериозни проблеми и с производството на нова техника. Русия вече пренастрои военната си промишленост в режим на военна икономика. „Даже след почти две години война в Украйна военният потенциал на Русия е по-голям, отколкото се предполага“, отбелязват авторите на доклада.

За да се предотврати възможна война, не трябва да се откриват изобщо възможности пред Русия. Анализаторите смятат, че Русия трябва да види, че конфликтът с НАТО е безнадежден. Затова НАТО трябва бързо да увеличи своя военен потенциал и открито да го демонстрира. И това трябва да стане поне година преди Русия да бъде готова за война на територията на алианса. „Това е много важно, защото почти няма надежда, че ще има промяна на мотивацията на руския режим или активизиране на руското гражданско общество“, пишат Мьолинг и Шютц.

Deutsche Welle обръща внимание, че Мьолинг се позовава на източници от военните кръгове и спецслужбите на Германия, а неговият анализ отчита и новите направления на отбранителната политика на Бундесвера, представени от германския министър на отбраната Борис Писториус в началото на ноември.

НАТО очевидно разбира това, защото ръководството й призова да се създаде своеобразен „военен Шенген“, който да опрости логистиката за войските в Европа. Оттам предупреждават, че прекалената бюрократизация възпрепятства придвижването на войските в Европа и това може да доведе до сериозни проблеми при евентуален конфликт с Русия.

„Това, което не направим в мирно време, няма да е готово в случай на криза или война. Алиансът трябва оперативно да прехвърля войски в своите бази в нужната точка на източния фланг. А за това е нужна подготовка“, каза шефът на Обединеното командване за поддръжка и обезпечаване на НАТО Александър Солфранк. Командването бе създадено през 2018 г., започна работа в Германия през 2021 г. и отговаря за координацията за бързото преместване на войските по континента.

Според Солфранк е нужен „военен Шенген“ – зона на свободно придвижване на военната техника. „Ние трябва да направим крачка напред и да се подготвим за действие дълго преди да бъде задействан чл. 5 от Устава на НАТО /за колективната отбрана/“, смята той.

„Ние имаме прекалено много правила, но единственото, което не ни стига, е времето. Войната на Русия срещу Украйна е война на изтощението, а войната на изтощението е битка на логистиките“, предупреди и адмирал Роб Байер, шеф на военния комитет на НАТО.

Снимка: БГНЕС/ЕПА

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *