Почистват около римския мост в Дрангово, искат да откроят пълната му красота

Валери КОВАЧЕВ

Кметството в Дрангово започна почистване около вековния каменен мост в центъра на селото, известен сред местното население като римския. Целта е да се запази неговата цялост и открои красотата му. Всички дървета и храсти, в които беше потънал, ще бъдат отсечени. Предвижда се да се извърши цялостен оглед на съоръжението. Счупените и падналите камъни ще бъдат подменени и възстановени. Идеята е да се запази автентичния му вид.

Каменният мост в Дрангово е един от най-големите и най-красивите в Източните Родопи, а може би и в страната. Той е бил петсводест, но придошлите води са отнесли два от тях. Днес никой в селото не си спомня кога се е случило това. Мостът остава наполовина, до средата на коритото на Дранговската река. През осемдесетте години е направен бетонов подход от левия бряг към моста, за да могат хора и животни да минават по него при поройни дъждове и прииждане на реката. За гарантиране на безопасността на преминаващите е от двете страни е поставен железен парапет.

Ще продължим с почистването, ще ремонтираме и боядисаме парапетите. Мостът е емблематично място. Искаме туристите и нашите гости да си тръгват с добри спомени за него, казва кметът на селото Радостина Чилингирова.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *