Габриел и Блинкен напуснаха Скопие заради присъствието на Лавров

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров.

Габриел си тръгна, след като, час преди кацането на Лавров, македонската столица напусна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Блинкен пристигна в Скопие вчера следобед и присъства на неформалната вечеря на министрите на външните работи, участващи в срещата на ОССЕ, чийто домакин е първият дипломат на РС Македония Буяр Османи.

„САЩ ще продължат подкрепата за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които трябва да осигурят членството в ЕС“, каза Блинкен по време на разговора с македонския премиер Димитър Ковачевски, като изрази уважение за храбрите държавнически решения на правителството за постигането на тази цел.

След това Блинкен и Османи осъдиха руската агресия срещу Украйна и потвърдиха подкрепата за украинския народ. „Като стратегически партньори и съюзници в НАТО, сме обединени в подкрепата си за Украйна и защитата на съвременните демократични ценности и принципи. Остро осъждаме руската военна агресия, която представлява нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза македонският външен министър и председател на ОССЕ.

В момента Блинкен се намира в Тел Авив за разговори с израелските лидери относно примирието с „Хамас“ и предоставянето на хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Това е третото посещение на Блинкен в Близкия изток от началото на конфликта между Израел и радикалната групировка.

А Лавров пристигна призори в Скопие. Ден преди това България не допусна прелитането на самолета на руския външен министър, защото на борда му е пътувала и говорителката на МВнР Мария Захарова. 

Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти.

„Става дума не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата на въздушното движение са уредени в Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Съгласно нея територията на една държава включва „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието „територия“. В тази връзка действието на и без това незаконните санкции на ЕС не може да се разпростира върху прелитането без кацане с летателен апарат на лице, на което е забранено да влиза на територията на съответната държава“, написа Захарова в приложението „Телеграм“.

По думите на Захарова за първи път в историята държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.

„Помислили ли са българските чиновници за това, че по отношение на хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени подобни ответни мерки? А помислили ли са, че по принцип създават опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой дава право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? (. . .) Между другото, ние вече сме в Скопие“, заяви Захарова.

Самолетът на руския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък.ТАСС допълва, че дължината на маршрута на министерския самолет е била около 4 хиляди км, а пътуването е продължило повече от пет часа.

Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България.

Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани – предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *