Българо-турската граница остава най-атакуваната от мигрантите и тази година,

Българо-турската граница остава най-атакуваната от мигрантите и тази година, отчитат от МВР. Към 175 500 са предотвратените опити за преминаване на българо-турската граница. Общо над 193 000 незаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа тази година, показва анализът на МВР.

За месец ноември се отчита намаление от 35% на регистрираните опити за незаконно преминаване на държавната граница, сравнено с предходния месец, което е характерно за този период от годината.
През периода от началото на годината до края на ноември са установени към 500 опита на граждани на трети страни да преминат на вход през българо-гръцката граница, което е с 86% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г., когато установените опити са към 3700, сочи анализът на МВР.

По подадена от българските гранични патрули информация съседните гранични власти са задържали 616 мигранти на съпределна територия.

От началото на 2023 г. служителите на МВР са задържали на вход, на изход и в страната 17 186 незаконни мигранти. Граждани на Сирия, Афганистан и Мароко формират основния дял на задържаните по националности, съобщават от МВР.

Предотвратените опити за преминаване на границата ни до края на ноември са 176 000, което е увеличение с 13% в сравнение със същия период на 2022 г. От МВР уточняват, че това са мигранти, които са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседните държави, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Източник: xnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *