Крумовград се оплака, че БФС поставя на карта съществуването му

Крумовград публикува позиция по повод наложената му от ДК към БФС глоба в размер на 5000 лева заради това, че в последните минути на домакинството срещу Берое децата, които гонят топките, се скриха, за да не ги връщат.

Според ръководството на клуба подобни санкции застрашават съществуването му. Също така от Крумовград приветстват професионалните ни отбори да получават повече пари от ТВ права, тъй като мачовете на родните отбори се гледат повече от тези в ШЛ и Висшата лига.

“Изявление от Ръководството на ПФК Крумовград

Уважаеми привърженици на най-великата игра,

С изумление разбрахме за наказанието, което дисциплинарната комисия към БФС наложи на нашия клуб. Глобени сме с 5000 лева, защото в 92-ата минута на мача с Берое децата, които гонеха топките около терена, се бяха скрили от проливния дъжд.

Огромна финансова санкция за провинение, което в никакъв случай не е повлияло за нормалното провеждане на мача. Централният терен на Спортен комплекс “Никола Щерев – Старика” е изграден така, че в непосредствена близост до края на игрището има мрежи и когато топката напусне терена трябват секунди, за да бъде подновена играта.

Защо делегатът на срещата не е взел под внимание, че времето беше изключително лошо и здравето на децата, които отговаряха за връщането на топките, бе подложено под огромна опасност?

Но тук стигаме и до най-големия проблем – как се плащат въпросните глоби, които дисциплинарната комисия налага? Отговорът е много лесен и елементарен – глобите се взимат директно от „огромните“ телевизионни права, които клубовете получават.

Всеки кръг ДК към БФС налага огромни по размер глоби, които удрят по джоба на всеки един клуб. И вместо от БФС да помагат на отборите, с подобни санкции те пряко повлияват върху издръжката на клубовете и поставят на карта тяхното съществуване.

Ние сме малък клуб, който се опитва да помогне за развитието на българския футбол. В нашия отбор има достатъчно на брой български футболисти, имаме и собствена школа.

Макар и малки по размер, ние направихме нещо много значимо – дадохме национал на България, който дори започна като титуляр в един от мачовете! Но защо трябва да бъдем ощетявани с такава глоба с подобни размери за провинение, което по никакъв начин не влияе на дадения мач?

Да се върнем на въпроса с телевизионните права и по-точно сумите, които отборите получават. В много от европейските държави в елитните дивизии телевизионните права са в такъв размер, че отборите съвсем спокойно могат да се издържат само от тях.

Но в България това не е така и българските клубове обират буквално стотинките от телевизионните права. Българското първенство може и да не е най-красивото и бързото в света, но със сигурност е най-гледаемият продукт що се отнася до българския футболен запалянко.

Рейтингите ясно показват, че топ-първенства като Шампионска лига и Английската висша лига например не са по-гледаеми от мачовете на родните отбори. Но каква е разликата в телевизионните права между единия и другия продукт? Огромна!

Затова призоваваме ръководителите на българския футбол на предстоящия Конгрес да започнат да гледат на българския футбол като бизнес продукт. Футболът е феномен, който интересува милиони хора в България и милиарди хора по света.

За нас е чест да сме част от българския футбол! Но е редно БФС да помага на отборите и да направи така, че българският футбол да бъде привлекателен за спонсори и инвеститори. Защото ако ги няма отборите – няма да го има и БФС!

С уважение,
Ръководството на ПФК Крумовград“

Спортал.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *