Румен Радев: Притеснява ме, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие посяга към Конституцията

Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев относно приетите на първо четене промени в основния закон от Народното събрание в петък.

Държавният глава е на посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега Александър Вучич, където участва в церемония по въвеждането в експлоатация на газовия интерконектор България – Сърбия.

Според Радев има критично важни въпроси, върху които парламентът трябва да се съсредоточи. И не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие на необходимостта от съществуване на тази коалиция, заяви държавният глава.

В такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция, каза Радев относно призивите от някои народни представители. Рекордно ниско гражданско представителство, още по-ниско обществено доверие, няма как там да внеса свое предложение, добави той.

Попитан за ветото за военната помощ за Украйна, президентът Радев заяви, че народните представители трябва да осъзнаят, че тяхната отговорност е най-вече към българските граждани, тяхната сигурност и качество на живот, а не към други държави. Това трябва да бъде тяхно разбиране за тяхната първостепенна задача в този парламент, добави Радев.

Относно земеделските земи той заяви, че казаното от него е изиграло своята роля. Имаме уверенията, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека видим сами, добави той.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *