Касапница в Прага! Стрелец уби поне 10 души в Карловия университет, ликвидиран е Площад "Ян Палах" и районът около него в Стария град са затворени

  • Инцидентът е станал във Факултета по изкуствата на Карловия университет. Ранените са 24, 9 от тях са в тежко състояние. Органите на реда призоваха хората да стоят далеч от местопроизшествието и да останат на закрито

Инцидентът е станал във Факултета по изкуствата на Карловия университет, разположен на площад Ян Палах. Според властите жертвите са поне 10, 24 души са ранени.

Чешки медии пишат, че стрелцът е бил ликвидиран. Полицията е на мястото на стрелбата. 

Говорителят на Факултета по изкуствата Тереза Маркова потвърди, че нападението е извършено в тяхната сграда.

Студенти пишат в социалните медии, че са се крили по стаите . „Внезапно чух стрелба“, заяви свидетел, която пред чешкия информационен бюлетин Mlada Fronta Dnes.

Властите съобщиха, че целият площад и района около него са затворени. Органите на реда призоваха хората да стоят далеч от местопроизшествието и да останат на закрито. В същото време полицията спря и градския транспорт на мястото на инцидента.

Според властите на този етап може да се каже, че убитите са най-малко 11, нападателят е сред тях. Пострадалите са 24-ма. Състоянието на деветима от тях е тежко. Ликвидираният е нямал съучастник.

„Сградата на Философския факултет на Карловия университет е евакуирана, следствените действия продължават“, казаха още от полицията.

На мястото на престъплението пристигна вътрешният министър на страната Вит Ракушан. Той призова гражданите и гостите на Прага да следват инструкциите на полицията.

Заради стрелбата Карловият мост, една от най-големите туристически дестинации в Прага, е затворен за движение.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на около 500 метра от историческия Карлов мост, който е честа туристическа дестинация.

На видеа, разпространени в социалните мрежи се вижда как паникьосани жители на чешката столица и туристи бягат уплашени от инцидента по „Карловия мост“.

Веселин Вачков от „Людове новини“ съобщи за БНР, че на място се виждат множество ранени и се предполага, че има и убити хора. Според журналиста в сградата на Философския факултет е влязъл мъж с все още неустановена самоличност, с дългоцевно оръжие. Не е ясно какви са причините.

Вачков каза още, че според съобщение на полицията нападателят е бил обезвреден.

Според по-късни версии мотивите за стрелбата са лични.

Чешките медии съобщиха, че стрелбата е станала във Факултета по изкуствата на Карловия университет, чиито преподаватели и студенти са били инструктирани да се заключат, тъй като има полицейска акция.

Частната „Нова телевизия“ съобщи за взрив и въоръжен мъж на покрива на сграда в историческия център на Прага. Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан каза пред обществената чешка телевизия, че „не е потвърден друг въоръжен човек“ и призова хората да следват инструкциите на полицията.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *