Родената в Момчилград Кина Бъговска стана посланик на културата за 2023 Художничката живее в Чикаго повече от 20 години

  • Общо 12 културни дейци бяха отличени от вицепремиера Мария Габриел

Валентина ИВАНОВА

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел връчи наградите „Българските посланици на културата“ на 12 културни дейци. Сред тях е и родената в Момчилград художничка Кина Бъговска, която живее в Чикаго повече от 20 години и е сред най-разпознаваемите и признати български творци в Съединените щати.

Останалите отличени са директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, ръководител на Лондонския български хор и на Швейцарския български хор, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев.

Културата е богатство, необятен хоризонт, вдъхновение, мост между минало, настояще и бъдеще. Наградата е признание и мисия. Дипломацията означава диалог, преоткриване на различни култури и намиране на решения заедно. Това е и силата на културата. Радвам се, че за България, успешна чрез култура, мисията е възможна. Пожелавам на българските посланици на културата да продължават да вдъхновяват с творчеството си и да ни карат да се гордеем с тях, написа Габриел в личния си фейсбук профил.

Кина Бъговска е родена в Момчилград. Завършва художествена гимназия „Илия Петров“ в София и „Живопис и графичен дизайн“ в Лодз, Полша. От 2000 г. Живее в Чикаго, САЩ. Преподава рисуване. Активно практикуващ художник и много изложби в Съединените щати, България и Европа. През 2002 г. Изографисва дванадесетте икони на Апостолския фриз в Българската православна църква „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго. Бъговска е позната в САЩ и България и като журналист в различни издания на българите в Америка, като активен общественик-двигател на културния живот на нашенци зад Океана, основател на Българо-американския център за културно наследство. Заедно с журналиста Климент Величков издава книгата „Български щрихи в Американския пейзаж“. За обществена и творческа деност е наградена с грамота от Чикагската община. Държавната агенция за българите в чужбина й връчва медал „Иван Вазов“ и я номинира за „Българка на годината“ през 2013 година.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *