Кина Бъговска, Посланик на културата ни по света, благодари чрез “Нов живот” на приятели и земляци Родената в Момчилград художничка е сред най-разпознаваемите български творци в Съединените щати

  • Голямо е духовното ни наследство по света, твърди тя и пожелава да го обогатим и съхраним завинаги

Нов живот

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел връчи наградите „Българските посланици на културата“ на 12 културни дейци. Сред тях е и родената в Момчилград художничка Кина Бъговска, която живее в Чикаго повече от 20 години и е сред най-разпознаваемите и признати български творци в Съединените щати.

Кина с Боянка Иванова, учредител на българското училище, „Джон Атанасов“ в Чикаго, Петя Бъговска, сестра на наградената, и Ирина Кушлева, учител в САЩ.

Останалите отличени са директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, ръководител на Лондонския български хор и на Швейцарския български хор, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев.

Скъпи приятели, мои съграждани, благодаря на в-к „Нов Живот“, Кърджали, че първи ме поздравиха с наградата Посланик на българската култура.

Мария Габриел с 12-те наградени

Благодарна съм на БНР, програма „Христо Ботев“ за голямото отличие, както и на българско училище „Джон Атанасов“ и Асоциацията на българските училища в чужбина за номинирането ми, с подкрепата на културен център „Магура.“

С признателност и благодарност ще изпратя старата година, която ми донесе много обич от приятели. Богат е този, който ги има и получава добра дума от тях. Трогната съм и от милите пожелания на съученици от Момчилград, където съм родена и получих първите си уроци по рисуване от чичо си. Там има малка следа и от мен в културния дом – керамично пано „Орфей“. Не съм си представила, че нарисуваното от мен ще остане и в далечно Чикаго, паното „Сътворение“, в гимназията на Риджуд, както и много мои картини, пръснати из Америка.

Кина със сестра си Петя Бъговска, професор в Музикалната академия

Само съдбата знае пътя си, а ние следваме интуицията. Хората, рожба на демокрацията избират сами къде да живеят и създават духовни територии зад граница. Там пренасят своите традиции и обичаи. Голямо и силно е духовното ни наследство по света, здрави и дълбоки са българските корени. Да си пожелаем, че ще го обогатим и съхраним, и ще го върнем на земята си.

Пожелавам от сърце на всички от земята на Орфей, на хората, които обичам, колеги и приятели, светли празници. Да донесе Новата 2024 година здраве и любов в дома на всеки, радост и надежда, добри приятели и мечти, които се сбъдват.

С обич, Кина

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *