България и Румъния влизат по въздух и вода в Шенген на 31 март

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г. Това съобщава на официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния, предава БТА. От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година.

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула – първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, се казва в информацията на МВР на Румъния.

Румъния и България ще се присъединят към Шенген по въздух и море на 31 март 2024 г., съобщи и румънският в. „Адевърул“, позовавайки се на правителствени източници. Двете страни трябва да влязат и по суша вероятно през 2025 г., но не е сигурно, че това ще стане едновременно. Сделката е оформена след преговорите на двете страни с Австрия. След два дни предстои гласуване за потвърждаване на сделката в Комитета на постоянните представители към Европейския съюз (Корепер), съставен от ръководителите на дипломатическите мисии в Брюксел. След последното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Николай Денков заяви, че България настоява да се изработи и гласува план с ясни срокове за приема, за да не се налага при всеки етап Европейският съвет да гласува. Предпоследният път Унгария заплаши с вето България заради газовата такса по „Турски поток“.

„Нехамер (австрийският канцлер) вече няма за какво да се хване, за да дискриминира румънците и да ги унижава на опашките пред митниците“, заяви в публикация във Facebook румънският евродепутат Влад Георге.

Но австрийският „Курир“ цитира вътрешния министър Герхард Карнер, че “ Шенген по въздух може да дойде бързо за Румъния и България“. Според него за София и Букурещ трябва да се обмисли първоначално присъединяването само по въздушен път, тъй като при летенето няма проблеми с нелегалната миграция. Министърът разкрива, че се чака предложение от ЕК за изпълнение на този план. Той е загрижен за опазването на външната граница на ЕС, засилването на граничния контрол по сухопътните пътища между България и Румъния и гарантирането, че двете държави приемат и търсещи убежище, за които отговарят като страни по външните граници.

“Ако това се случи, тогава еър Шенген може да се случи бързо. Говоренето за пълноправно членство е чиста спекулация”, заявява Карнер.

Евродепутатът Виктор Негреску обясни пред „Адевърул“ и защо преговорите отнемат толкова много време. „В Австрия понякога в такъв диалог документът трябва да бъде утвърден на най-високо ниво, а това отнема доста време, за да се финализират преговорите“, каза евродепутатът.

В случай на двуетапно присъединяване един от сценариите е Румъния да бъде отделена от България след включването ѝ в Шенген по въздух и море, твърди „Адевърул“.

„Документът, който предстои да бъде подписан, ще вземе предвид и степента на индивидуално изпълнение на всяка страна в този процес, т.е. Румъния и България влизат в Шенгенското пространство по въздух и море, влизат във всички шенгенски механизми – обмен на данни, информация, упълномощен персонал и т.н.. Влизането в сухопътния Шенген ще зависи от усилията на всяка държава. В случая с Румъния нашите граници днес са много сигурни, както и в случая с България, но очевидно, след като има граница с Турция, това вероятно ще изисква допълнителен анализ“, добави евродепутатът.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *