84% от турците са убедени: Ще останат без работа заради Изкуствения интелект

84% от турците се страхуват, че ще загубят работата си поради появата на софтуерни приложения, базирани на изкуствен интелект.

Това се казва в анализ на Асоциацията за изкуствен интелект и технологии, която проучва как турците възприемат изкуствения интелект. Най-голяма е тревогата сред заетите в областта но информационните технологии, електронната търговия, медиите, отбранителна индустрия, транспорт и здравеопазване. Преобладаващото мнение е страхът от отстъпване на позиции на софтуер, поддържан от ИИ, се казва в проучването.

Макар че 77% от населението няма цялостна представа за понятието изкуствен интелект, мнозинството е склонно да го схваща като „хуманоидни роботи“.

Основен принос за това погрешно схващане имат научнофантастичните филми на Холивуд, като възприятията на турците за ИИ до голяма степен са формирани от продукции като „Междузвездни войни“, „Терминатор 2“, „Матрицата“, „Междузвездно“, „Черно огледало“ и „Робокоп“, се казва в проучването.

„Въпреки че в момента не можем да произвеждаме роботи с изкуствен интелект, широко разпространено е убеждението, че в близко бъдеще те не само ще присъстват в домовете ни, но и ще надминат хората по способности, като в крайна сметка ще поемат нашите професии“, каза Берат Кизилел, специалист по развитие на дигиталния бизнес.

„Това схващане първоначално е създадено от холивудската филмова индустрия. Филмите, представящи бъдеще, в което човешката популация напълно ще престане да съществува, оставяйки света на роботите, допринасят за по-плашещи перспективи за тези, които вярват в подобни сценарии“, каза още Кизилел.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *