Турските власти са заловили бойци на „Ислямска държава“ Подготвяли атаки срещу синагоги и църкви

Служители на Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) и Дирекцията за сигурността са арестували трима ръководители на „Ислямска държава“ (ИДИЛ) и други 29 души, заподозрени в подготовка на атаки срещу синагоги и църкви, както и срещу посолството на Ирак в Турция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в социалната платформа „Екс“, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер.

Операциите са били проведени в девет окръга на страната, сред които са Истанбул и Анкара. Така наречените „командири“, за които се съобщава, че са чужди граждани с арабски фамилни имена, са направили признания за подготовката на атаките, посочва още турската телевизия. По време на разпитите, задържаните са разкрили подробности за структурата и дейността на ИДИЛ в Турция и Сирия.

В рамките на операциите са иззети цифрови материали, свързани с дейността на организацията, допълни Али Йерликая, като отбеляза, че за последните шест месеца в страната са проведени близо 730 операции срещу „Ислямска държава“, по време на които са „неутрализирани“ 98 терористи и са арестувани 1254 души.

Турските власти използват термина „неутрализиране“, за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *