Турция се похвали с новия си „стелт дрон“ Безпилотният изтребител "Анка-3" извърши успешно първия си изпитателен полет

Турция показа в полет новия си безпилотен изтребител „Анка-3“. По време на демонстративния полет, продължил час и 10 минути, големият „стелт дрон“ летя със скорост около 280 км/ч на височина от 2500 метра.

Самолетът може да се използва за разузнаване и удари от въздуха. Вдига над 1 тон товар и може да носи 450-килограмовите бомби, които са на въоръжение в американската бойна авиация. Дронът използва стелт технология и в завършен вид би трябвало да лети на 12 км над повърхността и да носи крилати ракети.

Президентът Реджеп Ердоган коментира събитието, определяйки го като „голям успех“. Производителите на машината от „Търкиш Аероспейс Индъстрис“ (TAI) я наричат „нова ера в турските отбранителни технологии“.

Дебютът на въздушния боен самолет от ново поколение бележи последния значителен напредък в отбранителните способности на Турция, демонстрирайки ангажимента на страната към местното технологично развитие в областта на бойните безпилотни летателни апарати, коментират световните медии.

„Анка-3“ е третият член на семейството безпилотни летателни апарати на TAI и може да се похвали с няколко предимства като ниска радарна видимост, висока скорост благодарение на реактивния си двигател и значителен капацитет на полезния товар.

„Надявам се, че нашият самолет ще допринесе значително за отбраната на страната с напредналите си технологии, дизайн и характеристики“, заяви Ердоган в социалната мрежа X.

Дронът ще може да изпълнява различни мисии като разузнаване, наблюдение и разузнаване, въоръжен с боеприпаси „въздух-земя“, „въздух-въздух“ и радарни системи. Той ще може да изпълнява много задачи, включително оперативно и комуникационно ретранслиране към други приятелски формирования.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *