Не можем да променим банкнотите след приемането на еврото, но какво да изобразим на евроцентовете Роденият в Кърджали Хубен Черкелов рисува в Ню Йорк парите на света

Хубен Черкелов е роден в Кърджали. Живее в Ню Йорк от 2000 година и се е наложил като един от най-разпознаваемите български художници извън страната ни. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и Художествената академия в София. В средата на 90-те години на миналия век е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София. След преместването си в САЩ става популярен с картините със сюжети от банкноти и монети. Негови творби са представени в Музея „Бронкс“ в Ню Йорк, Музея „Броган“ във Флорида, на 54-ото Биенале във Венеция, както и в други галерии в Ню Йорк, Бостън и Шарлът.

Хубен Черкелов

 С въвеждането на еврото в България идва и въпросът „Как ще изглеждат новите ни банкноти?“. Според един от най-разпознаваемите художници извън България – Хубен Черкелов, едно произведение на изкуството не струва много в материално отношение.

„Но, ако е на Пикасо, струва 5 милиона долара и ние се съгласяваме с това. По същия начин, ако за една банкнота кажем, че е с номинал 100 евро, въпреки че стойността ѝ е 20 стотинки, ние трябва да се съгласим, че тя е с номинал от 100 евро“, казва Черкелов.

По думите му детайлите върху една банкнота са важни, но също така и образът, който „общува с потребителя и зрителя“.

Картина на Черкелов

„Художникът трябва да търси себе си през целия си живот. Може да се каже, че той е завършен творец, когато е достигнал себе си. Аз съм намерил своя разпознаваем стил, но мисля, че все още мога да се развивам. Мен ме интересува да рисувам картина след картина, не ме интересува дали някой ще я купи“, допълни художникът.

Той разказа каква е традицията за рисуването на банкноти. Централната банка на САЩ е преценила, че на парите трябва да бъдат изрисувани американски президенти. В Европа е възприето изобразяването на несъществуващи сгради.

У нас водещ е възрожденският мотив, поясни Черкелов.

„България е хванала този възрожденски мотив още от началото на 20 век, когато започват да слагат Антон Митов, Мирослав Вешин. Това са съществуващи по това време произведения на изкуството, които се поставят върху банкнотите. Тогава това е било съвременно изкуство. Тази традиция е прекъсната по време на комунистическите символи, когато на банкнотите започва да се изобразява Георги Димитров и комунистически символи“, разказа художникът.

Той допълни, че ако страната ни приеме еврото, банкнотите трябва да останат с дизайна, който е одобрен.

Евромонети в различните държави

„Държавите нямат право да променят дизайна на еврото. Но на центовете всяка държава може да сложи каквото си иска„, каза художникът и допълни, че вероятно не би било добра идея на тях да са изобразени революционери като Левски и Ботев. Вместо това Черкелов предлага да бъде нещо, което да провокира и да бъде озадачаващо – например копие на 25 цента с образа на Джорж Вашингтон от едната страна и номинала на монетата от 2 евро от другата.

Черкелов продължава своите търсения в областта на световните валути в своето ателие в центъра на Ню Йорк.

Източник: България Он Еър

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

19 Отговори

  1. Георги Владимиров каза:

    Падението изобразете!Нашето падение

  2. Баба Гица каза:

    Ще прилапат целия ни валутен резерв, а за про100людието освен да плаща дълговете на гърците, италианците и т н. Ще има жълти стотинки с Васил Левски, а защо не и боко? И ПОНЕ ЕДНИ 100% инфлация. Което е било 1 лв. Ще стане поне 1 евро. Ай честитУ Ви

    • Витамин каза:

      ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ЕЕЙЙЙ ПРОСТИ РУСОФИЛИ. ВИЕ ИСКАТЕ КОПЕЙКИ -НЯМА ДА СТАНЕ

  3. Сергеи каза:

    Не на еврто

  4. Гуджо Небесен каза:

    Машалла бе Черкелов, Джордж Вашингтон да провокира от гърба на бг евро цента. Не е ли по добре да се сложи Султан Мурад II. Добре че в САЩ нокой нито те чете нито те знае, освен в кварталния 7 Eleven. Провокацията е здравословна, но е добре човек да си знае публиката.

    • Хаха каза:

      Неви искаме никакво евро дано бог ви накаже вас и всичко което искате дави се обърне на опаки проклети да сте всички гъзолизци

  5. БМДТ каза:

    И този е познавач?
    Ами те монетите от едната страна са ЕДНАКВИ!!! Какви глупости плещи?
    България може да променя САМО гърба на монетата, ама щом казвате, че е разбирач.

  6. Петров каза:

    Какво общо има Джордж Вашингтон с историята на България? У нас историческият мотив трябва да остане като основен!Ние не сме държава на 200г а на 1300г!Господина да си стои в обетованата страна и да дава акъл на тях!!

  7. ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ каза:

    Хубен не е типично име на българин, вероятно е преименуван по времето на комунизма и си е остал в този прочит, та затова не му харесва Левски и предлага Вашингтон, който е толкова българин, колкото и Хубенчо.

  8. Петър Илиев каза:

    Силуета на Лена най-ще подхожда на монетите ! Символ на днешното време, днешна България. Може и Килчо и Кокорчо !

    • Го4о каза:

      Да сложим Нинова на еврото, най-после и тя да постигне нещо за България през живота си!

  9. Валентин каза:

    Някой да иска Еврото не

  10. Митко каза:

    Интересно защо да слагаме американски президенти когато имаме български царе Нека да сложим Хан Аспарух

  11. Умния каза:

    Тоя не е добре с главата! Откъде накъде Вашингтон? Сигурно защото той живее там?! Ами продължавай там да живееш и не мисли за нас! Паисий трябва да бъде на евроцентовете!!!

  12. MALINKA MITEVA каза:

    Жалко за българския лев!По пътя към обез
    личаването сме.На кого толкова пречи нашата автентичност и самочувствие?

  13. Хахи каза:

    Майнатави на това проклето евро

  14. Пеню к*ра ми пеню каза:

    Народа не иска еврото, защо продължават да го налагат, това престъпление срещу народа, бо*луци гадни!

  15. Го4о каза:

    Защо не ми публикувахте коментара????

  16. Го4о каза:

    ???? Защо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *