Да се премахне Синята зона на булевард България, настояват от ГЕРБ Участниците в работната група се обединиха за облекчаване на трафика и по-чист въздух в града

Валентина ИВАНОВА

Проведе се второ заседание на работната група за промени в наредбата, по която функционира Синята зона в Кърджали. Участниците продължиха да обсъждат предложения, постъпили от граждани и представители на политически партии.

Булевард „България“ е доста натоварен с определните паркоместа и създава несигурност. От ГЕРБ искат тази главна пътна артерия в участъка от ул. „Булаир“ до Автогара 21 век да бъде извадена от обхвата на Синята зона, за да не се създават предпоставки за произшествия. В тази връзка в работната група се обединиха около основната цел да се върви към разтоворане на трафика и осигуряване на по-чист въздух в централната градска част, да не се допуска още по-голямо  струпване на автомобили. За да се реализира подобно намерение, трябва първо да се мисли за големи буферни паркинги.

Те искат още абонаментите по месторабота да бъдат за определени паркоместа, за да не заемат местата за почасово паркиране. Освен това им се вижда висока цената на абонамента, предлагат да се намали от 36 на 20 лева. Припомняме, че веднъж вече цената бе коригирана – беше 48 лева.

От „Възраждане“ настояват да се отмени платеното паркиране, докато не се извърши цялостен ремонт на пътната инфраструктура.

Междублоковите пространства да бъдат разрешени само за живущите, а останалите шофьори, които паркират там, да бъдат санкционирани. Юристи твърдят, че това ще доведе до поредица от съдебни искове, тъй като междублоковите пространства са общинска собственост и тя може да се ползва от всички без дискриминация.

Настояват за висока квалификация на служителите на общинското предприятие. Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“, обяснява, че е добре предлагащите подобно нещо първо да се запознаят с образователния ценз на назначените и да се съобразят за острия глад на кадри във всички сфери.

От общината припомнят, че предстои ремонт на много улици, както и въвеждане на нов генерален план за организация на движението в Кърджали, за който предстои обществена поръчка. Работната група трябва да се съобрази и с него, преди да направи каквито и да е предложения за промяна в наредбата за Синята зона.

                                                                                                                                                                                                   🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

1 Отговор

  1. Златка Костадинова каза:

    Навсякъде където улиците са в дупки не трябва да плащаме сини зони.За изборите се направиха някакви поправки,и сега пак се появават дупките една след друга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *