Мурат Курум е кандидатът на Партията на справедливостта и развитието за кмет на Истанбул

Бившият министър на околната среда Мурат Курум е кандидатът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за кмет на Истанбул. Това обяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган, който е председател на ПСР, участва в събитие в конгресния център „Халич“ в Истанбул, където представи имената на редица кандидати на партията за местните избори в страната, които ще се състоят на 31 март.

Обявени бяха кандидатите за кметове на градове в 26 турски окръга – Истанбул, Одрин, Чанаккале, Коджаели, Ескишехир, Бурса, Денизли, Балъкесир, Айдън, Самсун, Ерзурум, Мугла, Орду, Гиресун, Елязъг, Дюздже, Битлис, Бингьол, Чанкъръ, Кастамону, Ризе, Синоп, Токат, Ялова, Ъспарта и Артвин.

47-годишният кандидат за кмет на Истанбул Мурат Курум, народен представител от ПСР, е бил министър на околната среда и градоустройството (2018-2023 г.).

След унищожителните земетресения на 6 февруари 2023 г. в Югоизточна Турция той прекара много време в региона и инициира създаването на временни жилища, както и построяването на 180 хиляди жилища за хората, останали без дом.

Той бе избран за депутат през май миналата година и оглавява Комисията по околна среда. Курум е един от авторите на проекта за преместване на жителите на 1,5 млн. истанбулски жилища в земетръсно устойчиви сгради в рамките на пет години като подготовка за евентуално разрушително земетресение в 16-милионния мегаполис.

Курум е роден в Анкара на 7 май 1976 г. Завършил е строително инженерство в турската столица. Работил е в Администрацията за жилищно развитие на Турция (ТОКИ). Женен е, баща на три деца.

Сред обявените днес кандидати за кметове има няколко настоящи градоначалници. Сред кандидатите има две жени – за Одрин г-жа Белгин Иба, а кандидат за кмет на Чанаккале е г-жа – Жюлиде Искендероглу.

Залата в конгресния център „Халич“ днес бе пълна с членове на ПСР, както и на представители на Партията на националистическото действие (ПНД – съюзник на управляващата формация). В залата цареше тържествена атмосфера, на много места бяха разлепени плакати с лозунги „Истанбул отново ще бъде на ПСР“, „Готови сме, изпълнени сме с решителност“. Церемонията по обявяване на кандидатите за кметове бе излъчена на живо по водещите турски телевизии.

Ердоган ще обяви на 15 януари имената на останалите кандидати за местните избори, включително в столицата Анкара.

ПСР има за цел да си върне управлението в ключови градове, включително Истанбул и столицата Анкара, от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), която спечели в тези градове на изборите през 2019 г.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *