Хаос: Стотици трактори блокираха входовете към германски магистрали Фермерите във Федералната република протестират срещу орязване на субсидиите

Германски фермери, протестиращи срещу промените в селскостопанската политика, която ограничава субсидиите, нарушиха трафика на множество места в северната и източната част на страната, информира ДПА, на която се позова БТА.

В североизточната провинция Меленбург-Предна Померания фермери блокираха със стотици трактори входове към магистралите. В окръг Клопенбург в северозападната провинция Долна Саксония основният път е блокиран от 40 машини.

В Саксония по данни на полицията е възпрепятствано движението по няколко обходни пътя в района на Дрезден, протестиращи се събират и по четири магистрали.

В столицата Берлин първоначално обстановката беше спокойна в ранната утрин, но снощи трактори вече се бяха събрали пред Бранденбургската врата в центъра на града и заради очакваната демонстрация през целия ден ще бъде затворена близка пътна артерия.

Какво искат фермерите

Фермерският протест с трактори пред Бранденбургската врата започна предупредително още в средата на миналия месец – под мотото „Твърде много е твърде много“. „Ако не се вземе положително решение, от януари започване масова съпротива. Няма да се примирим“, заяви на 18 декември за ДПА шефът на една от фермерските асоциации Йоахим Руквийд.

Германската фермерска асоциация сега призова за седмица на протестни действия срещу спирането на субсидии за сектора. Основният проблем е отстъпката за дизеловото гориво за селскостопански цели и въпреки че правителството се отказа от незабавното ѝ премахване в полза на поетапно свиване, това не задоволи представителите на бранша.

Според асоциацията селското стопанство ще загуби 1 милиард евро, ако фермерите не получат поне частични компенсации за скъпия дизел или трябва да плащат допълнителни такси за возилата си. 

Вероятно между интензитета на протестните действия в отделните региони ще има значителни различия. В Ерфурт се очаква 900 трактора да се включат в основната демонстрация на фермерите в Тюрингия. В Северна Германия град Хамбург предупреди за нарушения в трафика, тъй като фермери от съседната провинция Шлезвиг-Холщайн планират протестни колони от няколко посоки.

В Долна Саксония се очаква протестиращите да се насочат към Бремен.

Целта на протестите е да окажат натиск върху правителството на канцлера Олаф Шолц напълно да се откаже от планираните съкращения.

Малката отстъпка на правителството

Федералното правителство се отказа частично от проекта за поетапно намаляване на субсидиите за горива в сектора. Противно на това, което се предвиждаше, преимуществата при данъците за превозните средства за горското и селското стопанство, се запазват, се посочва правителствено съобщение, разпространено миналия четвъртък.

Премахването на данъчната отстъпка за дизелово гориво за селскостопански цели ще стане постепенно, а не изведнъж, „за да се даде на засегнатите компании повече време да се приспособят“, посочиха властите.

„През 2024 година данъчната отстъпка ще бъде намалена с 40 на сто. През 2025 и 2026 година ще има ново намаление – с 30 на сто, за да се стигне до 2026 година, когато потребяваните количества повече няма да бъдат субсидирани“, уточнява правителството в комюникето си.

До тези решения се стигна след сключено на 4 януари споразумение между канцлера социалдемократ Олаф Шолц, вицеканцлера, представител на Зелените, Роберт Хабек и министъра на финансите либерал Кристиан Линднер.

Източник: Dir.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *