ДПС и „Възраждане“ се сблъскаха заради Доган

„Възраждане“ предизвика гнева на ДПС, след като замеси почетния председател на движението Ахмед Доган в сделка за евтино продадена общинска земя, на която ще бъде построен фотоволтаичен парк. Накрая и двете партии обявиха, че ще се обърнат до прокуратурата по казуса.

В началото на днешното парламентарно заседание депутатът от „Възраждане“ Даниел Проданов излезе на парламентарната трибуна от името на националистите. Той съобщи, че по тяхна покана в Народното събрание са дошли жители на казанлъшкото село Кънчево. Поводът е недоволството на хората от това, че земя около селото е била предадена от община Казанлък на частен инвеститор, който да построи фотоволтаичен парк. По думите на Проданов, фирмата ще плаща по 35 лева на декар годишно за стотици декари земя, докато очаква бъдещи печалби в размер на 9 милиона годишно.

„Съвсем случайно вероятно управител на фирмата-инвеститор е лице, което е в съвета на директорите на друга фирма, чийто собственик на капитала е ТЕЦ Варна. Към колегите от ПП-ДБ – това не е ли същият обръч от фирми, който притежава и онова имение на един почетен председател в Росенец? Поне според търговските регистри е същият, но за вас това не е проблем“, обърна се към управляващите Проданов. Той не съобщи нито едно име – нито на фирмите, за които говори, нито на почетния председател. В управата на ТЕЦ Варна обаче участва почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

Според Проданов, който е депутат от Стара Загора, при подобни сделки инвеститорите „използват мнозинствата около ГЕРБ в общинските съвети, а ако се наложи – и гласове на БСП“. „Именно това се случи в Казанлък миналата седмица в общинския съвет“, твърдеше той. В тамошната община представители имат цели седем формации – ГЕРБ, „Алтернативата на гражданите“, ДПС, БСП, ИТН, „Възраждане“, ПП-ДБ.

В ДПС разпознаха в декларацията на националистите своя водач, който пряко ръководи движението, откакто Мустафа Карадайъ подаде оставка като лидер. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев излезе разгневен на трибуната. „ДПС ще инициира сигнал до прокуратурата за пълно разследване на този случай“, обяви той. А твърденията на „Възраждане“ обяви за „фалшиви инсинуации и намеци“. Проданов му отвърна, че държавното обвинение вече е сезирано по казуса, но и ДПС може да го направи, ако иска.

Управляващите не реагираха на сблъсъка. През 2020 г. десните политици Христо Иванов и Ивайло Мирчев първи популяризираха имението, което обитава Доган в Росенец, след като се опитаха да акостират на пристана му и бяха отблъснати от охранители от НСО.

ПРАКТИКА

Това не е първият път, когато изплуват информации, че фирми, близки до Ахмед Доган купуват евтино земя. През 2022 г. подобен случай стана публичен в община Радомир – 1411 дка земеделска земя за около 76 лв. на декар.

Сделката беше с фирмата „Хермес Солар“. Тя е е известна като собственик на имението в парк „Росенец“, ползвано от почетния лидер на ДПС.

Източник: sega.bg

3 Отговори

  1. Родолюбец каза:

    Докога Доган ще манипулира цялата Държава.Защо няма осъдени политици в тази скапана пустиш

  2. Анонимен каза:

    Тагаренко и някои от ДПС трябва да са на топло. Ало кьовеши, голям го извадихте, но мек

  3. Петър Илиев каза:

    Доган е Велик ! Той е национална гордост. Той е по-голям българин от много други етнически. Отървете се веднъж завинаги от робската си психика. Българинът не е бил роб, той е бил завладян и след 1878 година си е върнал, спечелил незовисимостта си. Както и други десетки европейски, африкански и азиатски народи. Но никой от тях не казва, че са били роби и са били освободени. Казват, че са извоювали независимостта и свободата си. Че вие мразите и освободителите си, бре братя българи. Племе а не народ, бе написал един от просветителите и будителите. Но кой да го прочете !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *