Ощетени шивачки излязоха на протест срещу фирма „Артекс България“ Десетки са подали жалби в съда, други са спечелили делата

Нов живот

Десетки шивачки, които не са си получила заплатите за три месеца, излязоха на протест в събота пред сградата на фирма „Артекс България“. 47 от тях вече са подали жалби в Районен съд Кърджали. Искове има и от фирми-доставчици.

Проблемите със забавяне на трудовите възнаграждения започват още от началото на миналата година. Тогава изпълнени поръчки не са били заплатени от възложителите, което довежда до проблемите със заплатите и много от работниците масово напускат.

Фирмата наскоро бе осъдена за над 140 хиляди лева от транспортна компания, която една година е возила работниците, но не си е получила договореното заплащане.

Образувано е изпълнително дело. Съдия-изпълнител е насрочил опис, направена е оценка на имуществото от вещо лице, така както е по закон, и предприятието е изнесено за публична продан.

Заради огромните задължения от над милион и 200 хиляди лева, миналата година фирмата отправи молба до Окръжен съд Кърджали за откривне на процедура по несъстоятелност. Съдът отказва с мотива, че предприятието има достатъчно активи, с които след продажба, може да си погаси задълженията.

„Артекс България“ е създадена през 1996 година и е специализирана в производство на текстилни изделия на ишлеме за чужди възложители. От 2013 година едноличен собственик е немската компания „Комотекс“.

                                                                                                                                                                                                     ⬇️Последвай ни във Facebook⬇️

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *