Скандал! Тагарев от САЩ: Учебниците да се изчистят от факти, които пораждат признателност към Русия Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва "да се проследяват", за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда, обяснява министърът на отбраната

Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва „да се проследяват“, за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.

Това посочи в свое интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ военният министър Тодор Тагарев, съобщава журналистката Къдринка Къдринова на сайта на Съюза на българските журналисти.

Намиращият се на посещение в САЩ министър на отбраната на България Тодор Тагарев направи изказване и даде интервю пред дискусионен формат на тамошния Атлантически съвет на 10 януари.

Целият запис от изявата му е качен на сайта на тази организация и е достъпен за всички интересуващи се. Министърът говори на английски.

В разговора има много интересни за българската аудитория детайли. Тук представяме онази негова част, която засяга медиите и пропагандата.

Водещата Илва Тейр пита българския военен министър какво смята да предприеме България, за да противостои на руската пропаганда. В отговора си той казва, че от руска страна се упражнява голяма пропаганда спрямо българските граждани и посочва, че за да се противостои на това, е необходимо следното:

„Първо, трябва да можем да представим на българския народ историята в нейния реален смисъл. Защото поколение след поколение се говори, че Русия е наш приятел и освободител и ние трябва да сме ѝ вътрешно благодарни за стореното. Макар в историята често да сме били на противоположните страни при различни конфликти“, обяснява Тагарев.

„Русия също така често е преследвала собствените си интереси в ущърб на интересите на българския народ. Така че едното нещо е историята и образованието. Другото нещо е да сме в състояние да идентифицираме дезинформационни и пропагандни кампании и да намираме най-добрите възможни начини за противодействие на тези кампании. В този смисъл трябва да можем да проследяваме пропагандните кампании за дезинформация не само в традиционните медии, но и в социалните мрежи, които въздействат ден след ден върху различни групи от населението. И да намираме най-подходящите интерпретации за противодействие на тази дезинформация“, коментира Тодор Тагарев.

На въпрос на водещата дали този подход върши работа спрямо с българския народ, министърът отговаря, че „до известна степен да“: „До известна степен успяваме да се противопоставим на тази дезинформация, но не винаги. Това е такъв тип конфликт, който се развива непрекъснато в информационното пространство“.

Източник: epicenter,.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *