Емил Пенчев удари 70 Макар и роден в Полски Тръмбеш, животът и творчеството му са свързани с Кърджали

Нов живот

Емил е роден в Полски Тръмбеш точно преди 70 години, но животът и творчеството му са свързани с Кърджали. Завършва живопис във Великотърновския университет. Работи в Художествената  галерия в родопския град от 1980 година.

Мнозина са виждали неговите монументални скулптурни работи на мемориален комплекс „Илиева нива” край Ивайловград, пластиката „Първата целувка” в парк Горубсо и „Първо светско училище» в двора на СУ„Отец Паисий” в Кърджали

Статуетката за националната награда „Петя Караколева“

„Първата целувка“ в парк „Горубсо“

Стенописите му в СУ „Йордан Йовков“ „Светът на Йовков» и «Орфей и Евридика» и «Акустично” в Професионална гимназия по електроника в Кърджали са сътворени с фантазия и майсторство, създават неповторима атмосфера.

Барелефът на Джемал Емурлов-Джими

Емил Пенчев е автор и на малките пластики, връчвани като награди за националните конкурси за детска литература «Петя Караколева» и за журналистика на Българската асоциация на регионалните медии – Свети Константин-Кирил Философ. Той изработи и барелефа на своя колега Джемал Емурлов-Джими, поставен на галерията на бул. «Тракия».

Пано в СУ „Йордан Йовков“

Живописни картини са в частни колекции на ценители от Гърция, Канада, България, Русия, Германия. Миналата година Пенчев откри първата си самостоятелна изложба в Кърджали, подреди я в галерията, където работи от години.

Емил Пенчев е известен и като сатирик, поет и музикант. С голям интерес бе посрещната издадената преди време книга «Записки по данъчните въстания».

«Нов живот» му честити юбилея!

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *