Областната болница в Хасково ще има вертолетно летище

МБАЛ – Хасково е сред 20-те държавни лечебни заведения, за които са одобрени разходи за изграждане на болнични вертолетни летища, съобщиха за Haskovo.info от Министерството на здравеопазването.

„Към настоящия момент тече процедура по геодезическо заснемане и изготвянето на аеронавигационно изследване – проучване на терените за изграждане на болнично вертолетно летище на лечебните заведения“, допълват от ведомството. Вертолетната площадка в Хасково ще се намира до АГО.

България очаква първия хеликоптер за спешна помощ в края на януари. Към момента обаче нито една от 6-те оперативни бази, в които ще дежурят въздушните линейки и екипажите не е готова. Изграждането им ще отнеме най-малко година и половина. Очаква се следващата седмица да бъде обявена обществената поръчка, съобщават от БНТ.

Предвижда се да бъдат изградени бази на летищата в София, Пловдив, монтанско село Габровница, военното училище в Долна Митрополия и летищата край Сливен и Търговище. Временно първата въздушна линейка ще дежури в базата на „Гранична полиция“ във Враждебна.

До края на годината се очаква България да разполага с общо 3 хеликоптера за спешна помощ. Те ще дежурят във временните бази в София, Долна Митрополия и Сливен.

Хасково.инфо

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *