Първородният син на Иван Мърквичка умира в манастира „Света Петка Мулдавска“ Карел е погребан в двора на обителта

Нов живот

Иван Мърквичка е чешки художник, който почти през целия си съзнателен живот живее и твори в България. На всеки са познати картините му, емблематична е неговата „Ръченица“.

Гробът на Карел

През 1881 г., когато е на 26 години, той е поканен от правителството на Източна Румелия, да дойде в Пловдив и да учителства. През 1882 г. се ражда неговия син, който носи името Карел.

През 1883 г. Иван Мърквичка посещава манастир Света Петка, намиращ се над Станимака. Вечерта неговото едногодишно дете развива треска и умира. Погребано е в двора на обителта, а малкия гроб е прилепен до югоизточната част на екзонартекса. Мраморна плоча ни казва името и времето, в което детенцето е живяло. Каменна топка е единствената декорация на този гроб, който е спомен за това трагично събитие, свързано с живота на един от най-значимите художници, творили по онова време.

Ръченица е една от най-известните картини на Иван Мърквичка

Мърквичка има и син, който носи името Иван Мърквичка (младши). Той става ботаник и се заселва в село Садово, където се занимава с изучаване на маслодайни растения. Създава и голяма част от базата на Земеделското училище в селото. Съдбата е жестока за Иван Мърквичка. Едва на 32 години, неговият син загива на фронта по време на Първата световна война като български офицер. Така и двете му мъжки рожби си отиват без време от този свят.

Източник: rodopite.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *