Превръщат още една емблематична църква в джамия Това е църквата „Хора“, която се намира в близост до известния мост в Истанбул „Фатих Султан Мехмед“

Църквата „Хора“ на фона, на която се снимат милиони туристи в Истанбул, ще бъде превърната в джамия. Досегашната църква, а отсега нататък джамия, се намира в близост до най-големия и известен мост в мегаполиса – „Фатих Султан Мехмед“, а туристите имат възможност да се снимат на фона и на двете забележителности едновременно. Първата петъчна молитва в „Хора“ ще бъде на 23 февруари.

Близо 80 години църквата беше музей, а плановете тя да бъде превърната в действаща джамия датират от 2020 г. Тогава турският президент Реджеп Ердоган издаде указ за превръщането на църквата „Света София” в джамия. Тя беше тържествено открита за мюсюлмани през юли същата година, но плановете за църквата „Хора” бяха отложени, за да бъде извършена реставрация на обекта.

Църквата „Хора” или „Светия Христос Спасител” е друг емблематичен паметник, подобен на „Света София“, включен сред шедьоврите на Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Построена е в началото на IV век, но по-късно се срутва частично – най-вероятно заради земетресение. Сегашната структура датира предимно от XIV век.

„Мозайките и фреските, поръчани от византийския хуманист и поет Теодор Метохит, формират един от най-пълните ансамбли на късновизантийското изкуство, оцелели в Истанбул”, според заключенията на ЮНЕСКО.

Сградата е определена за музей от турското правителство през 1945 година.

Източник: Факти
Снимка: М. Богданова 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *