Борисов: Постът външен министър може да провали ротацията. Искаме нови избори за кмет на София

Постът външен министър може да провали ротацията. Категорично!

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той разкри, че от ПП-ДБ са начертали „червена линия“, че ако Денков не е външен министър, да няма и ротация.

След като те поставят тази червена линия, не виждам как ще се проведе и да стигнем до някакъв консенсус, изтъкна Борисов. И напомни, че Външно е единственото министерство на ГЕРБ.

За скандалите сред непартньорите Епицентър. бг съобщи още в понеделник, когато написахме: Сглобката виси на косъм. Денков иска да е външен министър, за да пътува, Габриел готова да си тръгне

Лидерът на ГЕРБ-СДС отхвърли възможността трети човек да вземе поста на външен министър. Той бе категоричен, че МВнР трябва да остане за първата политическа сила, както е било досега.

До този момент направихме огромен компромис, отсече Борисов.

Ние сме първа политическа сила, дадохме си мандата, дадохме си премиера. Не виждам повече какви компромиси трябва да направи ГЕРБ“, заяви Борисов. И напомни, че ГЕРБ има 69 депутати, а цялата изпълнителна власт е в ПП-ДБ, които са с по 30 депутати.

Така той отговори на настояването на ПП-ДБ Мария Габриел да е премиер, но не и външен министър, а този пост да се поеме от Николай Денков.

За разлика от тях, аз няма да чертая днес червени линии. Но в разговорите, в неделя имахме много сериозно изтъкване на червени линии. Ротацията не е на всяка цена. Не можем да разбираме от медиите за червени линии, подчерта Борисов.

„Най-безпроблемно и с най-голям пасив за ГЕРБ е да се ротират Денков и Габриел и Денков да стане министър на образованието. Ако не стигнем до някакъв консенсус и след като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се стигне до ротацията. Категорично постът на външен министър може да събори сглобката. До този момент направихме огромен компромис. Успехите на външните работи се дължат на контактите на Мария Габриел“, каза още Борисов.

„Успехите на външните работи се дължат на контактите на Мария Габриел. Мога да направя компромис, но извън тази ротация. С това желание стават нахални“, негодува бившият премиер.

Терзиев не е кмет, те са купили изборите. Разбира се, че искам нови избори в София”, коментира още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ разкри, че Кирил Петков казал, че решението на тяхната група партии е, ако Денков не е външен министър, да няма ротация.

Поставянето на червени линии от страна на колегите не помага за взимането на крайно решениеПостът външен министър може да провали ротацията. Категорично!, отсече ядосано Борисов.

Според него Мария Габриел трябва да е и външен министър, и премиер, а Денков – специален вицепремиер и министър на образованието.

„Как си представяте всички министри и зам.-министри да са на ПП-ДБ, а Мария да седи в МС като кукувица? Да трябва да се моли всеки ден на Асен Василев, който сега си командва всички министри в САЩ? Успехите на България във външнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. Много от опитите на правителството да действа по други канали се провалят”, разкри Борисов.

Денков ще е вицепремиер с особен статут, може да ходи с нея където иска, коментира Борисов информациите, че Денков настоява да е външен министър, защото искал да пътува по света.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че до този момент има спор с ПП-ДБ само за външния министър. А в правителството „Габриел“ пак тя ще е единственият представител на ГЕРБ като премиер и външен министър.

Съглашателство е силна дума, то е нещо лошо. След 5 избора решихме да направим подобно формирование, да приемем бюджета, Плана за възстановяване. Впоследствие, след подписания меморандум, сглобката се превърна в работеща структура, която в мамента няма алтернатива, обясни Борисов.

За разлика от колегите, аз си меря добре думите. Защото всички проблеми са свързани с непременени думи и действия, коментира лидерът на ГЕРБ.

В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата. Сега ПП-ДБ казват: „На нас ни трябва Външно министерство, за да имаме излаз към света“. Контрааргументът, който им казах, бе: „Когато Асен Василев предложи група министри само от ПП, то това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, финансите? Когато министър Василев участва на ЕКОФИН – един от най-важните съвети, това не е ли излаз? Когато министърът на енергетиката участва във всички регионални геостратегически срещи, това не е ли излаз? Когато министърът на отбраната в тази воюваща обстановка в света участва в срещи на НАТО с най-силните евроатлантически партньори, това не е ли излаз?”, коментира Борисов драмите в некоалицията

Ако това е вярно, което излезе от експертизите, Васил Терзиев не е кмет. Те са купили изборите. Разбира се, че искам нови избори, манипулирани избори не са избори, отсече Борисов.

„Не сме се разбирали за нищо в София. Кметът и първата политическа партия правят мнозинствата. Когато показват такава импотентност, месеци наред София е в хаос, борят се кой да е кмет Бонев или Терзиев. Разбира се, че искам нови избори. След като има данни, че има манипулации. Нашето предложение е да закупим нови електронни устройства – такива, каквито има в Щатите, за да решим този проблем с флашките“, обяви Борисов.

„Сутринта се видях с акад. Денков. Представи един не лош план за земеделието. Ако не се подвеждаме по модата в Европа, имаме шанс да се разберем със земеделците. До този момент имам спор с ПП само за външния министър“, увери той.

„С Кирил много се шегуваме. Когато той оспорва моето лидерство, аз оспорвам неговото с Асен Василев. Никога извън шегата не е ставало въпрос Василев да е вицепремиер“, разкри още лидерът на ГЕРБ.

„Никога не съм чувал за този човек и за подобни клубове“, коментира Борисов Мартин Божанов – Нотариуса.

Запитан за позицията на ДПС, Борисов каза, че Движението не желае да участва в изпълнителната власт. Те обаче активно водят разговори за механизма за назначаването на новите ръководства на регулаторите.

На мен никога не са ми влияли от американското посолство. Дори когато са ми влияли, аз съм си я построявал политиката. Във времето сме доказали, че политиката, която правим, е златна за България“, завърши Борисов.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *