Турският производител на дронове Байрактар започна строителство на фабрика в Украйна

Турският производител на дронове Байкар (Baykar) започна изграждането на фабрика близо до Киев, Украйна, заяви днес ръководителят на отбранителната компанията Селчук Байрактар, цитиран от Ройтерс.

Предвижда се фабриката да осигури над 500 работни места за производство на един от моделите на безпилотните летателни бойни дронове Байрактар: TB-2 или TB-3.

От 2018 г. насам са подписани сделки за износ на дрон TB-2 с 30 страни, сред които Украйна, Етиопия, Либия и Азербайджан, е съобщил още Байрактар пред Ройтерс.

„Фабриката ни се строи. Необходими са около 12 месеца, за да бъде завършено строителството, след което ще преминем към използването на собствено оборудване и създаване на вътрешна организационна структура“, е заявил ръководителят на компанията по време на посещението си в Световното изложение за отбрана в Рияд, Саудитска Арабия.

Предвижда се производствения капацитетът на фабриката да възлиза на около 120 единици на година, но все още не е ясно върху кой от двата модела ще се съсредоточи дейността, е добавил Байрактар.

Запитан дали проблемите със сигурността, свързани с продължаващия конфликт в Украйна, биха представлявали трудност пред изграждането на фабриката, той е отговорил, че „строителството протича по план“ и, че „нищо“ не може да го възпрепятства. В контекста на Споразумението за продажба на значително по-големия безпилотен апарат „Акънджъ“ на Саудитска Арабия, подписано през юли м.г., Байрактар е добавил, че през следващите две години предстои да започне производство и в саудитското кралство. Според него, това е най-мащабното споразумение в отбранителната история на Републиката, посочва Ройтерс.

Компанията Байкар планира да удвои производство на тежкия дрон „Акънджъ“, чието производство е възлиза на 36 единици през 2023 г., докато производството на модела TB-2 ще остане в размер на 230 единици, както е било през изминалата година, е заключил ръководителят на турския производител на дронове.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *