КРАЙ НА ПРОТЕСТИТЕ: Правителството и земеделците постигнаха съгласие Очаква се в понеделник новото споразумение да бъде подписано

Имахме поредната среща със зърнопроизводителите, която беше съдържателна и задълбочена. Постигнахме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, за да придобие краен вид и в понеделник да го подпишем. Това заяви министър-председателят Николай Денков на съвместен брифинг с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и представители на земеделците в Министерски съвет.

„Имаме разбирателство по трите точки, които бяхме поставили предварително. Към момента, това, което е важно да се знае е, че спираме ефективните протестни действия от понеделник. Събота и неделя вече бяха отменени. Ще се изготви текст на споразумение, между нас като представители на бранша, и премиера, който да бъде разписан от всички”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Той благодари на колегите си, които са участвали в протестите, както и на органите на реда. И още – поднесе извинения си към всички граждани, които са били възпрепятствани и на бизнеса, който е понесъл негатив заради протестите им.

„Има разбирателство по първата част – да бъдат постигнати ставките от миналата година. По втората част, законодателната инициатива, трябва да се прегледат законите и да се разпишат”, поясни Костадин Костадинов, Българска аграрна камера.

„Искам да благодаря на земеделските производители за търпението и интелигентността, но най-много искам да благодаря на премиера затова, че всички наши срещи след това се провеждаха и с него. Може би този метод доведе до такъв добър резултат. Видя се, че никой няма да бъде ощетен”, каза министър Кирил Вътев.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *