Картофопроизводители затвориха пътя за Гърция край ГКПП „Илинден – Ексохи“

Картофопроизводители излязоха днес на протест и категорично заявиха, че не подкрепят подписаното споразумение. Отказват да участват в „уговорени мачове“ и имат свои изисквания, които ще отстояват. Те се събраха преди граничния пункт „Илинден – Ексохи“ при село Садово.

Точно в 11:00 часа започна протестът на картофопроизводителите на граничния пункт с Гърция. Те са категорични, че не подкрепят подписания меморандум с кабинета, въпреки уверението на земеделския министър Кирил Вътев, че договорката важи с пълна сила за всички производители, дори и за тези, които не са присъствали на срещата вчера.

В студиото на „Панорама“ земеделският министър Кирил Вътев посочи, че една част от земеделските стопани изкривяват отношението към всички останали и само настояват за субсидии, но въпреки това уверява, че „от постигнатото споразумение ще получат всички“.

„Целта е да докажат само за реколтата, а не за счетоводната година, за стопанската година, която не се покрива със счетоводната. Приеха условията, приеха ставките, успокоиха се. И сега в неделя ще се съберем да прецизираме всички текстове по споразумението, и в понеделник да го разпишем“, заяви Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

От Националната асоциация на картофопроизводителите обаче, не са съгласни с постигнатия напредък. Затова те замразяват членството си в Българската аграрна камара. Настояват за преразглеждане на европейската зелена сделка, както и да бъде забранен вносът на продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти. Искат също допълнителни компенсации за фермерите в планинските и полупланинските райони.

Пътят за Гърция беше затворен за около 20 минути. След това протестиращите освободиха пътното платно. До 14:00 часа те отново ще блокират движението поетапно.

Източник: bnt.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *