В Кърджали отбелязаха Международния ден на майчиния език с поетично-музикална вечер в НЧ „Юмер Лютфи“

Международният ден на майчиния език – 21 февруари беше отбелязан в Кърджали с поетично-музикална вечер в НЧ „Юмер Лютфи“.

Проявата се организира с подкрепата на община Кърджали и е включена в културния календар на общината.

Гости на събитието бяха кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, заместник-генералният консул на Турция в Пловдив Ахмед Мерген, районният мюфтия Басри Еминефенди, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет на ДПС – Кърджали и заместник-кмет на Община Кърджали – Байрям Байрям, председателят на ОбС-Кърджали Мухаррем Мухаррем, кметът на Община Черноочене Айджан Ахмед и други.

Майчиният език обединява, социализира, дава възможност за новаторско мислене и развитие на въображението. Езикът –  това е не само средство за комуникация, но и начин на мислене, литература, изкуство, философия, история, накратко култура и начин на живот., каза пред присъстващите кметът на Кърджали Ерол Мюмюн.

Той цитира думите на Витгенщайн „Границите на моя език показват границите на моя свят.“

Говорете достатъчно родния си език, защото ако не го владеете и не се усъвършенствате, ще изпитвате последствията от тези ограничения през целия си живот и ще продължите живота си в рамките на ограниченията. Ограничаването на езика е нарушение на човешките права и свободи. Затова е толкова важен майчиният език, подчерта кметът на община Кърджали.
Ерол Мюмюн поздрави всички с Международния ден на майчиния език и изрази надежда различните езици и култури да живеят свободно.

В поетично-музикалната вечер участваха детските групи към НЧ „Юмер Лютфи“. Децата рецитираха стихове, изпълниха песни и танци.

Международният ден на майчиния език, който се отбелязва на 21-ви февруари, е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *