Ботевци спечелиха престижни национални награди за поезия

Нов живот

Десетокласниците  Ралица Добринска, Езхан Емин и Даная Илиева са наградени за поетическите си умения на Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя”, Чирпан-2024 г.

Ралица е с първо място за поезия, Езхан печели трето място в същата категория, а Даная – поощрителна награда за есе. Проявата се организира  под егидата на Министерство на културата, община Чирпан, Къща музей “Пейо К. Яворов” и Фондация “Яворов”. В конкурса участваха ученици от цялата страна, разделени в две възрастови групи и два раздела: поезия и проза. Ботевци преодоляха конкуренция от над 125 творби и изпитаха удовлетворение и радост от победата и признанието на литературния им талант.

Деница Сивова от десети клас печели второ място за поезия, а Йоанна Николова от девети клас е отличена с трета награда за проза на националния литературен конкурс „Моите детски мечти“. Проявата е организирана от МОН и Националния дворец на децата – София. Двете отличени възпитанички на ЕГ „Христо Ботев“ са поредното доказателство за успешния полет на крилете на таланта и познанието.

Успешно е представянето на ботевци и в Двадесет и седмия национален литературен конкурс „Любовта в нас“. Творческият форум е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици, а в тазгодишното издание на проявата се включиха 190 ученици с 329 литературни творби. В раздел „Проза“ с поощрение са отличени есетата на Адлен Рефайдин от 9 клас и Шериф Шерифов от 11 клас. Деница Сивова от 10 клас също получи поощрителна награда за своята поетична творба.

С предметна награда и поощрение е възнаградено творческото дръзновение и на Антония Босева от десети клас. Тя участва в Националния литературен конкурс , организиран от Народно читалище „Развитие1893“ – град Елхово – второ място за проза.

Мотивирани от учителите си Надежда Карагьозова, Николина Мавродиева и Станислава Иванова учениците премериха  сили със свои връстници от цялата страна и получиха висока оценка за своята упоритост, мотивация и литературен талант.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *