Елеонора Митрофанова си прати заместник да говори с МВнР за случая с Навални

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е била привикана на среща в Министерството на външните работи (МВнР) във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Това става ясно от съобщение на сайта на външното ни министерство. На срещата вместо Митрофанова се явил Валентин Солодкин -временно управляващ посолството. Пред него е направен демарш, с който се изразява възмущението на страната от смъртта на Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където, както посочват от МВнР, е бил изпратен несправедливо.

От българска страна е отправен и призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на опозиционера. Българските дипломати са изразено е очакване в най-кратък срок виновните  да бъдат подведени под наказателна отговорност. Те също са отправили апел тленните останки на Алексей Навални да бъдат предадени незабавно на семейството му, на което да бъде дадена възможност свободно да организира погребална церемония.

България настоява още за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и на правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, „произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия“ срещу Украйна. Дипломатите ни са изразили загриженост са условията им на задържане и са припомнили на руските власти, че според международното право забраната на изтезанията е абсолютна.

Представителите на МВнР са изказали и дълбоко безпокойство от „неотслабващите систематични репресии“ срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея, като са заявили непоколебимата съпричастност на България към тях.

Източник: Нюз.бг

1 Отговор

  1. един човек каза:

    Абе, тия нашите смешници дават ли си сметка, че котка срещу лъв не трябва да скача. Причината за смъртта на Навални може да бъде всякаква и за това си има съответните органи в съответните държави, които ще се занимават с разследването. ПРЕДАТЕЛИ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *