На 15 септември в Кърджали отварят врати ново училище, нова детска ясла и две пристройки в две детски градини

Нов живот

На 15 септември в Кърджали ще отворят врати ново училище, нова детска ясла и две пристройки в две детски градини, съобщи кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн.

От началото на новата учебна година първият звънец ще бие за 450 ученици в сградата на бившето ОУ „Г. Бенковски“ /старата гимназия/. Там ще бъдат преместени учениците от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, което пък ще позволи, както на Езиковата гимназия, така и на учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ да преминат на едносменен режим, коментира Мюмюн.

Над 4 млн. лв. е сумата, която е вложена в реализирането на проекта „Реконструкция и обновяване на сградата на ОУ „Г. Бенковски“. От тях 2 600 000 са осигурени от МОН, останалата част от сумата е съфинансиране от община Кърджали.

От началото на новата учебна година четири групи със сто места ще бъдат разкрити в новоизградените пристройки на детска градина „Щастие“ и на детска градина „Чайка“, каза още Ерол Мюмюн.

Проектите за изграждане на пристройки в двете детски заведения също са одобрени и финансирани по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 на МОН.

Стойността на финансирането за изграждане на пристройката в ДГ „Чайка“ е в размер на 780 000 от държавата, 967 000 са осигурени от общинската хазна.

За новоизградената пристройка в ДГ „Щастие“ осигурените от МОН средства са 780 000 лева. Общината съфинансира със сума в размер на 1 128 000 лева.

От 15 септември врати ще отвори бившата Детска ясла №5, която е с капацитет 72 места. Осигурените от МОН средства за реконструкция и обновяване на сградата са 780 000 лева, съфинансирането от страна на община Кърджали е в размер на 1 461 000 лева.

„Както вече не веднъж съм подчертавал, основен приоритет на общината са децата на Кърджали. Правим всичко възможно да осигурим достатъчно места в детските градини и яслените групи. Да създадем добри условия за отглеждане и възпитание на най-малките ни съграждани. Щастлив съм, че в началото на новата учебна година врати ще отвори и една емблематична сграда за Кърджали – тази на бившето ОУ „Георги Бенковски“, която всички ние знаем като старата гимназия, посочи Ерол Мюмюн.

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *