Една нация е богата, когато приобщава всички общности, въпреки различията (Снимки)

  • Дипломатът Габриел Кортез участва с лекция в Месеца на Америка в Кърджали
  • Българите са сред бързо нарастващите общности в САЩ

 

Нов живот

Дипломатът Габриел Кортез изнесе в Кърджали лекция за живота на малцинствата в САЩ като част от програмата на Месеца на Америка. Самият той се представи като наследник на мексиканци, ирландци, шотландци и американци, който се гордее с потеклото си. Двугодишният му мандат в София е към своя край. Научил е много за България и ще я носи винаги в сърцето си.

Кортез разказа за афроамериканците, голямата латиноамериканска общност, наследниците на коренното население – индианците, азиатците, дошли от Китай, Виетнам, Корея и др. Всички са равноправни жители на Съединените щати, но са запазили своята култура и традиции. Понякога чакат с години, за да получат статут на американски граждани. В презентацията си лекторът показа снимки от Деня на натурализация, който винаги се превръща в празник за участниците и техните близки. Една нация е богата, когато приобщава всички, въпреки различията, както е в САЩ.

Мюсюлманите в Америка са 3,5 милиона, което представлява 1 процент от населението. Основно се състои от пришълци Африка, Азия и Европа. Те тачат своите традиции и религия, която изповядват в над 3000 джамии.

Българите, живеещи отвъд Океана официално са около 250 хиляди, но вероятно са много повече. В големите градове Чикаго, Ню Йорк, Лас Вегас и др. те са създали свои културни средища и училища, където пазят езика и обичаите си. Тенденцията е към растеж на общността през следващите години.

Младите хора, дошли на срещата в Бизнес инкубатора, проявиха интерес към професията на дипломата и начина, по който той се е насочил към това поприще. А гостът разбра, че всеки втори в залата има близки в САЩ.

Гостът си тръгна с мартеница, подарък от „Приятелите на САЩ“

Ежегодният форум «Месец на Америка в Кърджали» се организира за 14-ти път от Дружество «Приятели на САЩ» със съдействието на община Кърджали и американското посолство.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *