Изкуственият интелект влезе в кърджалийския център Д-р Петър Берон Учениците работят по проект „Роботите – приятели на човека“

Пенка ХРИСТОВА

В Център ,,Д-р Петър Берон“ в Кърджали започна мини проект ,,Роботите – приятели на човека“. Образователните дейности са насочени към учениците от II – VII – IX – X класове. До месец май те ще работят по програма ,,Решения за бъдещето”, адаптирана и съобразена с образователните потребности, интереси и възможности на учениците. Проектът е авторски, планиран, организиран и финансиран изцяло със собствени средства на ръководителите му старши учителя Пенка Христова и психолога Антония Николова.

Една от целите на проекта е да събуди интерес у учениците към науката и съвременните технологии. Темите му се провеждат в смесена учебна среда и демонстрират на учениците как научния метод може да бъде приложен в ежедневието. Чрез интегриране на дейностите по STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Наука, Технология, Инженерство, Математика) в учебните области на учениците се предоставят възможности за развитие на умения, необходими за адаптация в динамично развиващата се прагматична и технологична среда.

Дейностите с работната група и родители развиват ключови умения като: стабилна основа за успех в Центъра и реалния живот, творческо мислене, критичен анализ, работа в екип, математическа грамотност, инициатива и общуване. Ученето чрез правене на модели и конструкции на роботи-играчки развива личността на децата, създават собствени продукти и идеи, което води до придобиване на уверености при прилагането на знания в нови ситуации.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *