Подготвят нов военновременен план на България, трябва да е готов до края на годината

До края на годината трябва да е готов нов военновременен план на България, който да замени сегашния, който е от 2009 г. Това съобщи Славчо Васев, началник на отдел „Управление при кризисни ситуации“ в Министерството на икономиката и индустрията, по време на представянето в парламентарната икономическа комисия на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2022 г., внесен от Министерски съвет на 17 ноември 2023 г.

За съжаление войната в Украйна ни показа колко не сме подготвени, отбеляза експертът.

Васев съобщи, че е изготвен списък с всички предприятия, които по време на война трябва да работят, като става дума не само за производство на оръжия и боеприпаси, но и за всички сфери от икономиката. Скоро този списък ще бъде пратен за съгласуване от министерствата и до парламента.

В доклада, в частта на икономическото ведомство, се посочва необходимостта от преразглеждане на цялата законова база на военновременното планиране, което вече се изпълнява.

Членовете на Комисията приеха Годишния доклад. Основната му цел е да представи оценките на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, за ефективността и ефикасността на политиката за национална сигурност през 2022 г., за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период.

Комисията прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, внесен от Министерския съвет на 13 октомври 2023 г.

Законопроектът е изготвен във връзка с решения, приети на двадесет и четвъртата сесия на Конференцията на държавите – членки на Организацията за забрана на химическите оръжия и са в съответствие с Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Химическите вещества в обхвата на конвенцията могат да бъдат използвани освен за законни мирни цели, но и за разработване, производство, натрупване и употреба на химическо оръжие. Със законопроекта се добавят две групи токсични химически вещества към списък 1, съдържащи се в раздел А на Приложение № 1.

В България няма дружества, извършващи дейности с химически вещества, посочени в приложението, нито юридически лица, извършващи тяхното производство, придобиване, съхранение и употреба. Със законопроекта се предвижда създаване и поддържане на публичен регистър на лицата, осъществяващи дейности, свързани с производството, придобиването, съхраняването или употребата на химически вещества, посочени в две приложения към закона, както и с производството чрез синтез на органични химически вещества, непосочени в приложенията.

Законопроектът беше приет на първо четене от парламента в средата на февруари.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *