Приемът в детските градини и ясли в Кърджали стартира на 1 март, местата са със 172 повече

Нов живот

На първи март стартира приемът в детските градини и ясли в община Кърджали.

Той се осъществява съгласно Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини и в подготвителните групи в училищата на територията на община Кърджали, каза заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова.

За учебната 2024/2025  година в Кърджали местата в детските заведения са увеличени със 172.

В двете новоизградени пристройки на ДГ „Чайка“ и на ДГ „Щастие“ се разкриват по две групи за 1-ва възрастова група. Това означава, че там местата са с по 50 повече отколкото до сега.

„Добрата новина е, че в две от детските градини ще можем да приемем по 50 деца на възраст три години.“, коментира Тихомирова.

Тя заостри вниманието на родителите, че тази година няма да има прием в ДГ „Мир“.

„Когато разкривахме ДГ „Мир“ приема беше обявен на по-късен етап. Тогава групите, които се сформираха бяха 2 първи, 2 втори, 2 трети и една подготвителна. На практика сега няма възможност за прием в 1-ва възрастова група, тъй като няма деца, на които им предстои да бъдат в първи клас от есента.“, обясни ресорният заместник-кмет.

Тихомирова подчерта, че има достатъчно други възможности за прием в близки до „Мир“ детски заведения.

И още една добра новина.

„Както кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн вече съобщи, в града ще има нова ясла – бившата Ясла№5. Там ще бъдат разкрити четири групи за деца от 10 месеца до 2 години. Капацитетът на яслата е 72 деца.“, добави Веселина Тихомирова.

Важно е родителите, които искат децата им да бъдат в новата ясла, да знаят, че документи ще се подават само в Информационния център в сградата на Община Кърджали, подчерта Тихомирова.

За кандидатстване в останалите детски заведения заявления се подават на място.

На сайта на Община Кърджали са качени Наредбата и Заявление /като приложение/. Необходимите документи могат да бъдат изтеглени от там.

„Това сме го направили за удобство на родителите. Разбира се, те могат да получат заявления и на място в детските градини.“, посочи Веселина Тихомирова.

Тя призова родителите да се запознаят добре с Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини и в подготвителните групи в училищата на територията на община Кърджали, както и с документите за кандидатстване и прием.

В Наредбата подробно са описани и критериите за класиране, както и сроковете за обявяване на класираните деца, и свободните места., допълни заместник-кметът на община Кърджали.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *