Духовното училище в Момчилград с най-голямо финансиране сред 5 религиозни учебни заведения в страната С правителственото решение получава близо милион и половина лева

Пет духовни училища се финансират с 4 837 760 лв. в системата на предучилищното и училищното образование, реши правителството.

Духовното училище в Момчилград ще получи 1 408 528 лв., Духовното училище в Русе – 441 500 лв., Духовното училище „Нювваб“ в Шумен – 870 579 лв., Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ – 1 378 155 лв., а Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ – 738 998 лв.

Разпределението на средствата е според броя на учениците, на групите и паралелките, вида на образователните институции и размерите на стандартите за дете и ученик, за група и паралелка, за образователна институция.

С друго решение Министерският съвет одобри и допълнително финансиране от 3 млн. лева за увеличение на заплатите на академичния състав в Селскостопанската академия (ССА).

Чрез увеличаване на началната работна заплата на академичните длъжности се цели да се актуализира работната заплата на академичния състав в ССА, в съответствие със Закона за развитие на академичния състав в Република България и Правилника за неговото прилагане в ССА.

Финансирането ще стане чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Това ще доведе до повишаване на научноизследователския и иновационен капацитет на ССА и по-добра интеграция на аграрната наука към световната.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *