Путин: Русия води битка за своя суверенитет, НАТО се готви да ни атакува Руският президент обвини НАТО за войната в Украйна и увеличените рискове от ядрена война в Европа

Руската федерация е изправена пред големи предизвикателства, които могат да бъдат решени само с единство. Сега Русия води справедлива битка за своя суверенитет и своята сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин в своето обръщение към Федералното събрание.

Путин нарече политическата система на Русия един от стълбовете на нейния суверенитет. Според президента на федерацията Западът е искал да направи с Русия същото, което направи с Украйна, а именно „да внесе раздор и да я отслаби отвътре“, но сметките на западните страни са били грешни.

По отношение на „специалната военна операция“, както Кремъл нарича войната в Украйна, Путин повтори своите тези, че „не Русия е започнала войната в Донбас, но ще направи всичко, за да я прекрати и да изкорени нацизма“. Президентът твърди, че бойните възможности на руските въоръжени сили са се увеличили многократно, а руската армия напредва на фронта в Украйна.

Президентът на федерацията поздрави „героите“, които се сражават на фронта в Украйна, и заяви, че руският народ подкрепя операцията в Украйна. Путин обяви готовността на Русия за диалог със САЩ за стратегическа стабилност, но само ако се вземат предвид руските национални интереси. Путин каза, че Западът се опитва да въвлече Русия в нова надпревара във въоръжаването, правейки препратка към 80-те години на миналия век.

Западна Русия трябва да бъде „надлежно защитена“ след разширяването на НАТО (с присъединяването на Швеция и Финландия), каза Владимир Путин. Силите на НАТО се „подготвят да ударят нашата територия“, твърди той, използвайки „най-ефективните сили за това“. Руският лидер заяви, че съдбата на всяка страна, която нахлуе в Русия, би била „много по-трагична“ от всичко, което се е случвало до момента в историята. „Те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, и то оръжия, които могат да ги победят на собствената им територия“, каза Путин, добавяйки, че подобен ход може да „отключи използването на ядрени оръжия“.

Владимир Путин постави задачата за постигане на устойчив растеж на раждаемостта в Руската федерация през следващите шест години. Според него голямото семейство с много деца трябва да стане норма в Русия. Путин каза още, че проблемът с бедността засяга пряко повече от 9% от населението на Руската федерация, необходимо е да се постигне ниво под 7% до 2030 година. Русия ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на демографската ситуация. Редица страни унищожават моралните стандарти и тласкат хората към изчезване, докато Русия избира живота, каза Путин по отношение на подкрепата към семейството и демографията.

В речта си Путин обърна особено внимание на демографските проблеми, пред които е изправена страната му. Според президента консумацията на алкохол в Русия значително е намаляла, което има положителен ефект върху здравето на нацията. Средната продължителност на живота в Руската федерация към 2030 г. трябва да бъде най-малко 78 години, а след това повече от 80, каза президентът. Путин е уверен, че в близко бъдеще Русия ще стане една от четирите най-големи икономики в света.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *