Тракийските фолклорни празници в Ксанти започват на 2 март Организаторите от гръцката община очакват много гости и от България

Валентина ИВАНОВА

Наближават традиционните тракийски фолклорни празници в съседния гръцки град Ксанти, които привлича и много туристи от България. Официалното откриване е в събота, 2 март, от 11,30 часа и е наречено Ден на фолклора. В празника обикнвено участват танцови състави от града и гостуващи групи. Публиката ще има възможност да се насбади на традиционни танци и елементи от периода на Заговезни, характерни за различни региони на Гърция.

Фолклорните танци са акцент и в следващите дни, като в тържествата се включват и културни и спортни сдружения и клубове. Организатори са подготвили изложби на занаяти, карнавални костюми, използвани през последните 40 години, както и на едноместни автомобили, разработени в Тракийския университет „Демокрит“.

В четвъртък община Ксанти ще предлага безплатно вино по време на Вечерта на традиционните вкусове, която ще се проведе в Спортен център „Филипос Амиридис“. Там ще намерите характерни местни специалитети и ще се насладите на жива музика.

Сдружението на жените ще демонстрира „Шедьоври от тесто“ на 8 март – Международния ден на жената. Също в петък са и якото данс парти на площад „Демокрация“, и алтернативно представление на популярната вокална група „Арион“ в общинския амфитеатър.

Подготвени са и забавления за най-малките: диско парти с маски, работилници за рисуване и други креативни занимания.

В неделя, 10 март, в 12 часа започва детският карнавален парад. Ако времето е лошо, организаторите планират парадът да се проведе на 15 март от 15 часа.

Вечерен карнавален парад ще се проведе от 19,30 часа на 16 март, събота. Звуци, светлини, веселие, шоу с кокили и жонгльори.

Грандиозният и очакван от всички карнавален парад е в неделя, 17 март, от 13,30 часа. Дефилето ще се води от Принцесата на Тракия и ще стига до големия стадион на Ксанти. След приключването на парада в река Косинтос вече 60 години пред очите на хиляди посетители се извършва обичаят „Изгарянето на Царос“. Следва официалното закриването на фестивала с впечатляваща заря.

Тържествата за Заговезни приключват в понеделник, 18 март, в община Ставруполис, където са организирани събития с традицонна музика и безплатни постни ястия и вино. Ще бъдат представени танци от детски състави и обичая „Камила“.

Споменатите събития са само част от богата програма на община Ксанти за периода 2 – 18 март.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *